Референдум о Дану Републике одржати заједно са локалним изборима

11.06.2016 Актуелно

– Један од најважнијих разлога за то је фактор времена, будући да два мјесеца након избора прослављамо Дан Републике, па је неопходно спровести процедуре да би се то формализовало – изјавио је Додик у Дубоковцу код Брода.

Додик сматра да би било корисно да референдум о Дану Републике буде одржан када и локални избори.

– Мислим да би то било корисно, јер већ имамо бирачке спискове, организацију и бирачке одборе, који би добили само још један задатак – рекао је Додик и додао да би се грађани на тај дан још изјаснили и на питање „Да ли сте за то да се 9. јануар слави као Дан Републике?“.

Предсједник Српске истиче да очекује да ће грађани плебисцитарно одговорити са „да“ на то питање, чиме ће „бити ријешене све дилеме за сва времена“.

– За ово питање имам подршку свих оних који су рационални и који желе добро за Републику Српску – рекао је Додик.

ОСТАТИ НА ПОЗИЦИЈАМА КОЈЕ ЈЕ КРЕИРАЛА СНСД

Предсједник СНСД-а Милорад Додик сматра да Српска не би могла да сачува своје надлежности и вриједност било каквом калкулантском политиком и да мора остати на позицијама које је креирала СНСД.

Нагласио је да је СНСД капитализовао све кључне вриједности овог друштва и спроводио их тако да је многима јасно да су одбрана и јачање Републике Српске неприкосновени и да је то циљ свих активности ове политичке партије.

– Настојање СНСД-а је да јасно каже да је за подршку Дејтонском споразуму, а не ономе што је креирао високи представник који је кршио Дејтон. Нисмо спремни да одступимо од наших интереса и да нас стално нешто кажњавају, јер мисле да овдје могу да добију све. Република Српска је по томе постала препознатљива у региону – навео је Додик у Броду.

Истакао је да је Српска данас једна од најстабилнијих политичких заједница у региону и њене институције функционишу без икаквих проблема, у демократском амбијенту.

– Скупштина ради, Влада ради, доносимо одлуке и боримо се да превазиђемо проблеме – навео је Додик.

Он каже да једно то што Република Српска није без проблема и никада није ни била, али да је друго то што се спекулацијама настоје креирати одређени проблеми.

– Република Српска настоји да оствари озбиљну побједу, а то је да у овом времену очува стабилност, када су можда све претпоставке биле да ће изгубити. Зато је то вриједност – рекао је он.

Додик је навео и да је зато дошао у Брод да члановима СНСД-а захвали што су у мају препознали значај политичког тренутка када је СНСД организивао митинг у Бањалуци „Срцем за Српску“ и показао организациону и политичку снагу.

– Они су дио те снаге. Дошли су и дали подршку једном импозантном окупљању. Ја сам ту да подржим и начелника и нашу листу. Увјерен сам да ћемо остварити значајну побједу. У то нико не треба да сумња – поручио је Додик.

Он је нагласио да је Општински одбор СНСД-а у Броду важна политичка организација која у континуитету добија изборе и остварује добре резултате у вршењу локалне власти, што је гаранација и за идуће изборе у којима СНСД очекује побједу и за начелника и за одборничку листу.

– Начелник и сви наши чланови овдје направили су добру атмосферу у корист Брода и у корист укупне побједе коју ће СНСД остварити и несумњиво показати да је најмоћнија политичка организација у Републици Српској – поручио је Додик.

У ШКОЛАМА ЋЕ СЕ УЧИТИ ЈЕЗИК ПРЕДВИЂЕН УСТАВОМ

Предсједник Републике Српске изјавио је да ће ђаци у школама у Српској учити језик предвиђен Уставом Републике Српске.
Додик је оцијенио да није ништа ново захтјев савјета родитеља бошњачке дјеце из Сребренице да им у ђачким књижицама буде уписан босански језик.

– Постоје Устав и закон и ту нема дилеме. Онај ко жели да учи неки други језик, нека га учи на оној другој страни. Овдје ће се учити онако како каже Устав Републике Српске – рекао је Додик.

У Уставу Републике Српске дефинисано је да Бошњаци у Српској говоре језиком бошњачког народа, а не босанским.

Архива