Радојичић: Тренутно без договора о ССП-у и попису становништва

14.06.2016 Актуелно

Наводећи да је са делегацијом европских парламентараца данас у Бањалуци разговарао о испуњавању услова за прогрес БиХ ка ЕУ, Радојичић је изразио наду да ће бити постигнут договор о механизму координације, као почетном услову за напредак према ЕУ, о чему се већ воде разговори.

Према његовим ријечима, делегацију европских парламентараца је занимало и да ли постоји заједничка визија у БиХ о напретку ка ЕУ.

„Свима је заједнички став да је будућност БиХ у ЕУ, али је непознато када би то могло бити“, рекао је Радојичић новинарима.

Он је додао да је делегација европских парламенатараца изразила интересовање и за ситуацију у вези са језиком, која се закомпликовала у школама у Републици Српској.

„Европски парламент у годишњој резолуцији сваке године упозорава на дискриминацију са ‘двије школе под једним кровом’ у Федерацији /БиХ/, а сада се најављује да ће се то дешавати и у Републици Српској“, рекао је Радојичић.

Делегација европских парламентараца, како је истакао Радојичић, изразила је забринутост због назадовања у процесу образовања, односно подјела које се дешавају у вези са језиком и националним школским плановима и програмима.

Делегацију групе Прогресивне алијансе социјалиста и демократа у Европском парламенту предводио је предсједник Партије европских социјалиста у Европском парламенту Ђани Питела.

Архива