Радојичић: СЗП марионета СДА и ХДЗ-а на нивоу БиХ

29.06.2016 Актуелно

Политичка сцена у Српској је поларизована – постоји велики анимозитет између два блока, што може бити веома штетно по Републику Српску, сматра Радојичић.

Међутим, ти проблеми на нивоу БиХ, каже, не смију бити видљиви – српски глас у Сарајеву мора бити јединствен, што није случај. Као дугогошњи опозиционари, представници тзв.СЗП, каже, били су жељни власти.

„СЗП је ту ‘улетио’ у тај простор, гледајући позицију да заузме дио власти. Међутим, концептуално, мислим да је неко ко каска и ко иде за неким ко диктира тај темпо, а то, гледајући БиХ у целини, није неко ко гледа на интересе Републике Српске, гледајући на било које питање – од пописа до ССП-а“, изјавио је Радојичић, који је кандидат СНСД-а за градоначелника Бањалуке.

Неслагања је било и унутар СНСД-а, признаје Радојичић, али се настојало да проблеми не доспију у јавност. Пет година уназад указивао је на потребне промјене и, како каже, провјетравање кадрова, али је са својим ставовима остао у мањини.

Због тога је прошле године напустио клуб посланика, али не и странку, како се спекулисало.

„Мислим да је СНСД зрео за унутрашњу организацију и трансформацију и мислим да му треба и кадровско освежење. Од плејаде која је 2006.године правила сјајан резултат, осјети се генерацијска празнина. Није дошла друга и трећа линија која би насљедила капацитет, а мислим да га има, само им треба дати простора“, сматра Радојичић.

СНСД је, каже, и даље највећа партија и у Бањалуци ће, поручује, сигурно побиједити.

У трци за градоначленика, Радојичић је спремио квалитетан изборни програм. На листи има 35 људи из разних области који ће унаприједити живот грађана.

Бањалука, сматра, не смије бити колективна спаваоница – мора имати осмишљен културни програм, развијену туристичку и угоститељску понуду.

„Оно што градоначелник мора одмах да уради је унутрашња организација и систематизација у градској управи, реогранизација одјељења и одсјека, мање и флексибилније процедуре.“, закључује Радојичић.

Говорећи о европском путу БиХ након БРЕГЗИТ-а, Радојичић је рекао да „БиХ иде негдје за шта није сигурна како ће изгледати уколико тамо и доспије“.

Формално, каже, она јесте опредијељена за улазак у ЕУ, али тај процес, поручује, сигурно неће ићи брзо.

Архива