Радојичић: Имам визију и тим да развијамо Бањалуку

17.06.2016 Актуелно

„Поштујем да може бити и других заинтересованих кандидата и унутар и око СНСД-а, али ово је резултат приједлога из базе, што је мени веома важно“, рекао је он. Додао је да има тим људи и из СНСД-а и нестраначке личности с којим ће заједно водити град ако постане градоначелник.

Дуго се нисте појављивали у јавности, па је било пуно спекулација, почевши од тога ко ће бити кандидат за градоначелника испред СНСД-а. Па се свашта причало, као што сте и сами чули. Те, биће жена, те биће кандидат ДНС-а… Шта је од свега тога истина?

Тачно је то да смо ми по нашем плану и редослиједу активности водили од фебруара у Градској организацији СНСД-а и да смо имали своје рокове који су пратили рокове Изборне комисије и Изборног закона. Радили смо потпуно из базе и приједлози кандидата за градоначелнике и одборнике су долазили из наших организацијских облика. Дали смо потпуни унутарстраначки демократски приступ. Крајем априла имали смо два приједлога за градоначелника и око 150 имена кандидата за одборнике. Сада смо ту причу довели до краја демократским гласањем на сједници Градског одбора уз подршку и потврду од стране предсједника партије, који је овлаштено лице да заступа партију пред ЦИК-ом. Наравно, у вези с тим се плело изузетно много прича и спекулација, било је дијелом интересантних и тачних заплета, али пуно више тога је било у стилу шпанске серије!

Споменули сте два кандидата за градоначелника?

Г. Слободан Гаврановић и ја смо били предложени у организацијама СНСД-а, а уторак смо на сједници Предсједништва одлучили о једном кандидату.

Да ли је тачно да је било покушаја лобирања за неке друге кандидате који би били мимо Градске организације?

Веома је интересантно ко ће бити кандидат најјаче партије за градоначелника у Бањалуци и несумњиво је да постоји много заинтересованих који би жељели да добију кандидатуру. Оно што је једино службено и заиста објективно јесте поступак о којем говорим. У том поступку не само да нисмо имали никаквих формалних проблема унутар странке, јер смо имали врло високу сагласност о свему, већ не бих рекао да је било било каквих већих унутарстраначких потреса. Поштујем да може бити и других заинтересованих кандидата и унутар и око СНСД-а, али ово је резултат приједлога из базе, што је мени веома важно.

Оно што је у задње двије године највише изазвало буре у вези с Вама јесте питање треба ли гoосподин Додик и даље да буде предсједник СНСД-а. Било је и некаквих твитова и пуно неформалне приче и медијских спекулација…

С моје стране то ниједног момента није оспорено осим што су неки спекулисали о томе. Ми смо дуги низ година врло блиско сарађивали и по страначкој линији као предсједник и потпредсједник или предсједник и генерални секретар, и у државној улози као предсједник Републике или Владе, кад је ријеч о господину Додику, односно предсједник НС РС, што сам ја био скоро девет година. Све то вријеме били смо у изузетно блиској и динамичној комуникацији. У задње двије године ја нисам ни на једној од таквих дужности, тако да је ниво те комуникације самим тим био битно смањен. Није никаква тајна да смо о неким појавама, било страначким, било друштвеним, имали различита гледања у протеклих годину и по дана. На крају крајева, ја сам о томе говорио и на сабору странке, као мјесту на којем о унутарстраначким стварима и треба да се расправља. Никада нисмо дошли у ситуацију да, и поред неких озбиљних и критичких разговора које смо имали, прекинемо нашу сарадњу. Уважавамо се и онда када имамо различита мишљења, што је резултовало и његовом подршком овој кандидатури, која је дошла, као што кажем, из базе.

Можда би тих спекулација било и мање да се Ви нисте повукли из јавности. Када су новинари покушавали да с Вама ступе у контакт, Ви сте их избјегавали, па је долазило до различитих спекулација, које су расле…

Наравно, треба имати на уму и формалну и неформалну страну приче. Формално, новинари су скоро девет година навикли на једног веома динамичног предсједника НС РС, који је коментарисао све и кога су питали све и свашта. То су биле хиљаде изјава и питања. То је била једна изузетно добра сарадња. Од новембра 2014. ја нисам предсједник парламента, а од љета прошле године нисам ни потпредсједник партије, тако да те двије основне претпоставке, да бисте имали разлога да се појављујете у медијима, више не постоје. Посветио сам се углавном Градској организацији и раду у СНСД-у у Бањалуци, а интересовање медија за то је знатно мање. Око неких других друштвених тема и процеса у одређеном моменту имао сам различито гледање и имам различита гледања у односу на неке страначке ставове, али нисам сматрао да је потребно да се са странком расправљам путем медија.

Противкандидат Вам је Драган Чавић. Какво имате мишљење о њему? Ви сте обојица рођени у Бањалуци или…?

Не, не… Чавић је, мислим, рођен у Зеници, али то, на крају крајева, није ни важно. Иначе, постоји пуно погрешних претпоставки. Ја сам гледао и по интернету различите коментаре, па сам читао да сам ја дошао у Бањалуку, а да је Драган Чавић рођен у Бањалуци. Ми смо обојица још кандидати за кандидате. Знаћемо ко су званични кандидати кад се региструјемо у ЦИК-у, када се поднесу кандидатске листе и кад их ЦИК овјери. Видјели смо да је НДП имао доста потешкоћа и да су им у петнаестак општина одбијене кандидатуре. Поштујем ко год буде опозициони кандидат или кандидати и с те стране немам никаквог оптерећења. Господин Чавић је одличан опозициони посланик, вјероватно најистакнутији. Он је врло ангажован и темељит у припреми за тај дио посла. Ми смо у периоду од око шест мјесеци доста коректно сарађивали кад је он био предсједник Републике. Међутим, неки његови политички ставови, који су изразито негативни према власти и друштвеним појавама и који у свему види само црно и лоше, су нешто с чим не могу да се сложим. У сваком случају, ако он буде кандидат, ако у овој кампањи усмјеримо расправу на стварне и озбиљне теме, корист може бити за читав град. Моја намјера није да кампања иде у личну дисквалификацију или у прљавом смјеру. До њега је и опозиционих кандидата какав ће смјер своје кампање изабрати.

Он је више пута наговјештавао да ће његова кампања бити лакша јер само треба да указује на све лоше у Бањалуци за ове године колико СНСД влада градом.

То је озбиљна ствар у вези с којом се не слажемо. Бањалука је своје лице у протеклих 15 година промијенила драматично. Онај ко погледа како је Бањалука изгледала, рецимо, до 2000. године, а како изгледа данас на свакој тачки – од Мањаче до центра града – може да нађе стотине примјера колико се овај град промијенио у позитивном смислу. То је у великој мјери заслуга и локалних и републичких власти вођених СНСД-ом. Могли бисмо набрајати од стотина километара асфалтираних путева, нових фабрика воде, водовода и канализације на низу мјеста у граду, па до административних центара, базена… море тога је изграђено, од стране једног или другог нивоа власти, па и самих грађана, наравно. Овај град се толико трансформисао и де факто и де јуре постао главни град Републике Српске. Наравно, мислим да треба сада гледати и корак даље и не само развијати административни центар, већ и друге функције – економске, трговинске, туристичке, културне, спортске…

Прије него Вас питам за планове, хтио сам додати да је господин Чавић вјероватно мислио на афере о којима се писало – од „Пициног парка“, „Пољопривредне школе“ итд.

Добро, опозиција и јесте ту да инсистира на свему оном што не ваља и на свему оном што треба да се поправља, па и да често пренаглашава те теме. Ја уопште не мислим да је град заплетен у низ афера, као што се покушава говорити, али вјероватно има ствари које се могу критиковати. Ја сам у свом јучерашњем (уторак) наступу приликом објављивања кандидатуре рекао да сам спреман да врло поносно покажем све оно што је у протеклом периоду урађено у граду, а чега има изузетно много, а да сам потпуно неоптерећен у вези са свим што треба да се промијени – од функционисања Градске управе па до инфраструктурних, комуналних и других питања.

Шта је то што ћете понудити грађанима?

Имам јак тим и јаку екипу, не само за изборну кампању, већ тим који ће град водити и послије. Градоначелник диктира темпо, треба да даје правце развоја и да има одређену визију, али мора да има тим. СНСД је у Бањалуци партија с 20.000 чланова и има потенцијал свих струка и професија. И мимо тога у раду са мном су људи и из других политичких партија или нису уопште политички опредијељени или организовани, јер тражимо људе који су стручни у различитим областима – од финансија до архитектуре и урбанизма. Један дио посла ће се односити на организацију јавног сектора, дакле ту се мисли и на Градску управу и на јавне установе и предузећа, на потребу одређених организационих промјена и унапређење рада у широком спектру који се зове јавни сектор. Други дио се односи на комунални сектор и инфраструктурна питања. За неке пројекте не треба новац, а за неке крупне инфраструктурне пројекте потребне су, наравно, озбиљне финансије.

Свуда на Балкану, чини ми се, сусрећемо исти проблем да се наглашава персонално на уштрб институционалног, без обзира на то је ли у питању локална заједница, ентитет или држава…

Ту сте потпуно у праву. Разлог је једноставан – Балкан је стално у ратовима и превирањима, државе настају и нестају и овдје доиста не постоји привилегија каква је на Западу да једна иста администрација траје сто година и да функционише независно од тога ко је градоначелник, предсједник, премијер или слично. Република Српска траје од 1991. године, зато је наша администрација релативно млада и у многим стварима прилично неискусна. Локална администрација има мало дужу традицију, али Бањалука данас и Бањалука прије 30 година су двије потпуно различите приче. Заиста су потребни импулс и динамика које ће диктирати онај ко је у одређеном моменту на власти. И важно је да се размишља дугорочније и стратешки, а не само на годину-двије или на један мандатни период.

И на крају, да се мало одмакнемо од града. Да ли Република Српска, БиХ, регион иду у добром смјеру у контексту свих проблема које имамо?

Вјерујем да је већина грађана у основи незадовољна и у Бањалуци и у БиХ, али и на читавом Балкану, који поново ври, од кризе у Хрватској, па до Македоније, Грчке и Турске. Велика су поново превирања, и политичка и економска и социјална. Ми смо дио те регионалне слике. Много људи поставља питања, од тога да ли смо мирни и сигурни, па до питања економије, јер је талас задње економске кризе буквално потопио Балкан. А на све то треба додати још све те наше локалне проблеме. Ми још у највећој мјери користимо инфраструктуру из времена бивше Југославије. Све то захтијева много улагања. Тиме ћемо се озбиљно бавити у наредном периоду.

Добро је кад постоје грађанске иницијативе

Како гледате на протесте Бањалучана, рецимо, због рампе за Бањ брдо или питања цркве у Борику?

Добро је да постоје грађанска ангажованост и грађанска иницијатива. Није добро ако то неко покушава да злоупотријеби у политичке сврхе. Када је ријеч о овој иницијативи у Борику, мој приједлог одборницима СНСД-а био је да је у Скупштини града подрже, да се размотре регулациони планови на читавом ширем подручју, да се види на којој локацији је парохији потребна црква, а да се задржи што је могуће више зелених парковских површина и игралишта, што је у основи био став наших чланова из Борика. Ја сам прије оваквог става контактирао наше чланове и активисте у Борику и питао их за мишљење. Многи од њих су били потписници те иницијативе, неки су били и на разговору са мном. Залажем се да се отвореном комуникацијом траже рјешења за све ситуације, без приступа „или – или“. Зашто мора бити да на крају буде само побједник и поражени, зашто не би могло да сви буду укључени у рјешавање неког конкретног грађанског питања? Увијек сам за то да се покуша пронаћи договор који је за све користан.

Архива