Република Српска не може прихватити одлуку o попису

10.06.2016 Актуелно

Радмановић је поручио да Република Српска не може прихватити овакву одлуку, те да је потпуно јасно да је нелегална, јер је прекршен закон.

„Нека у било којој европској земљи објаве попис становништва тамо гдје су на једној адреси по 10, а камоли и стотине људи пописивани, а овдје је то евидентно“, рекао је Радмановић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је поручио да Република Српска не може прихватити да буде легализован попис по којем је стотину људи пријављено на једној адреси.

„Претпостављам да ће под притиском дијела међународне заједнице покушати да се то објави. Нажалост, БиХ нема сагласности ни о томе“, рекао је Радмановић и навео да је БиХ једина земља у Европи која 30 година нема попис.

Директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић донио је 18. маја одлуку о јединственом програму обраде података пописа становништва у БиХ без сагласности ентитетских завода и мимо захтјева Завода за статистику Републике Српске, а на основу које ће 196.000 спорних пописница бити третиране као резидентни становници.

Протест у Приједору – потпуни дебакл

Потпредсједник СНСД Небојша Радмановић изјавио је да је став ове странке да треба подржати приједлог Владе Републике Српске за продају државног капитала у Рудницима жељезне руде „Љубија“ и оцијенио као „потпуни дебакл“ протесте које је организовао Савез за промјене у Приједору.

„Направити протесте на којим учествује неколико предсједника политичких партија и да дође пар стотина људи је стварно лоше. Грађани су се одазвали у малом броју, а међу оним који су дошли нису били само грађани Приједора“, рекао је Радмановић новинарима у Бањалуци.

Напомињући да је то његов лични став, Радмановић је рекао да лоша опозиција у Српској, која је власт у БиХ, лоше одлуке, између осталог, замагљује и правећи протесте у Српској.

„Они који остварују власт на нивоу БиХ покушавају да пренесу што је могуће више надлежности и у својој матичној републици праве протесте и дијеле грађане“, каже Радмановић.

Нема приступања БиХ у НАТО без референдума

Потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић изјавио је да нема приступања БиХ у НАТО без референдума, те да су се промијениле многе околности у региону и свијету од када је прије седам година Предсједништво БиХ донијело одлуку о формалној апликацији за акциони план за чланство у НАТО /МАП/.

Напомињући да су тренутни напади на кадар СНСД-а резултат скривања нелегалних потеза власти на нивоу БиХ, Радмановић је објаснио да је формална апликација за МАП била наставак прије започетог процеса.

Он је појаснио да су томе претходиле одлуке Народне скупштине Републике Српске из 2005. године које јасно говоре о опредјељењу за стално чланство у НАТО, а потом и Закон о оружаним снагама у којем се обавезују сви изабрани представници да раде на путу за чланство у НАТО.

„Нису тачне изјаве да сам ја ту направио кључне потезе“, истакао је Радмановић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је поручио да је та „хајка“ с циљем да сакрије садашње и наредне потезе актуелне власти у Сарајеву, а које се односе на легализацију нелегалне одлуке о објављивању резултата пописа, легализацију пописа дијела војне имовине, као и усвајање прегледа одбране.

„Изгледа да су носиоци власти на нивоу БиХ из Републике Српске спремни да одлуку о попису признају. На легализацији пописа дијела војне имовине се већ ради уз прећутни пристанак, а док је СНСД био на власти није било ни ријечи о томе и није се то могло урадити“, нагласио је Радмановић и додао да је преглед одбране очигледно неки нови услов на путу за чланство у НАТО, а који има низ негативности за Српску.

Он је закључио да је актуелна власт у БиХ, уз дио међународне заједнице и координацију високог представника у БиХ Валентина Инцка, већ направила низ лоших потеза за БиХ и Српску, попут усвајања буџета по хитном поступку, чиме је БиХ једина која је то урадила, наводно усвајање механизма координације на тајној сједници Савјета министара БиХ, као и нелегално усвајање пописа.

 

Архива