Позив на стављање ван снаге одлуке о попису

15.06.2016 Актуелно

„Налаже се Агенцији за статистику БиХ да заједно са ентитетским заводима за статистику предложи усаглашен јединствени програм обраде података усклађен са Законом о попису. Од Савјета министара БиХ се тражи да у парламентарну процедуру упути измјену Закона о попису којом се продужава рок за објављивање пописа до 31. децембра“, рекла је Мајкићева.

Она је упозорила да би у тренутној ситуацији незаконити и нетачни подаци пописа становништва у БиХ могли имати велики утицај на живот у овој земљи.

„Наводили су ми примјере у дијелу у којем се пописивала пољопривреда и у којем је утврђен одређени број пољопривредних домаћинстава – да уствари тамо не живи нико“, упозорила је Мајкићева.

Она је подсјетила да је представник Међународне посматрачке операције за попис становништва у БиХ /ИМО/ Питер Еверерс током заједничке сједнице свих директора статистичких институција изјавио да Закон о попису БиХ има јачу правну снагу од препорука ИМО тима.

„Јукић је одлуком о јединственом програму обраде података пописа становништва прекршио одредбе Закона о попису које дефинишу ко су резиденти, рок за објаву резултата пописа, те одредбу да за дјецу испод 15 година податке дају родитељи, стратељи и усвојитељи“, рекла је Мајкићева.

Посланик СНСД-а Никола Шпирић истакао је да се противи томе да се у БиХ погађа о томе колико има становника, чиме ће се направити велика штета овој земљи.

„Треба отворити широку расправу. Против тога сам да се међусобно оптужујемо“, рекао је Шпирић.

Архива