Поларизација штети националном интересу

30.06.2016 Актуелно

„У Сарајеву се лоше ради и то власт из Бањалуке упорно показује и на тој релацији Бањалука – Сарајево, на којој увијек варничи, сад још додатно са два српска блока која су на различитим нивоима власти – варничење је максимално“, истакао је Радојичић.

Он је оцијенио да због интереса Републике Српске треба побољшавати међупартијске и међублоковске односе у Републици Српској, јер јој је већ штета нанесена.

„Власт и опозиција морају постојати и то је нормално, али сукоб који иде до истребљења је лош. Када видите да се друга страна у Федерацији БиХ или у сарајевским медијима почне радовати томе, јасно вам је да то води ка лошем путу“, констатовао је Радојичић.

Он је нагласио да је опозиција у Републици Српској направила низ грешака, јер се није код грађана профилисала као неко ко нуди квалитетну алтернативу, већ је алтернатива сама по себи.

„Савез за промјене је прихватањем уласка у власт на нивоу БиХ направио велику грешку. Жељни власти као неко ко је дуго времена био опозиција, опозиција из Републике Српске реално није фактор власти у Сарајеву. Тамо главну политику воде и диктирају ХДЗ и СДА и они су тражили партнера из Републике Српске који би им био нагоднији. СНСД им је био сувише рогат и сувише тврд, јер задњих осам година није дао неке ствари да се промијене“, нагласио је Радојичић.

Он је рекао за РТРС да је Савез за промјене „улетио“ у тај простор, гледајући позицију да заузме дио власти. „Међутим, концептуално, мислим да је неко ко каска и ко иде за неким другим ко диктира тај темпо, а тај темпо, гледајући БиХ у цјелини, није неко ко гледа на интересе Републике Српске. То показује било које појединачно питање – од пописа до ССП-а гдје јасну динамику диктира Сарајево“, констатовао је он.

Говорећи о европском путу БиХ након „Брексита“, Радојичић је рекао да „БиХ иде ка мјесту за које не зна како ће изгледати ако тамо стигне“.

„Управо је то садашња формулација. Ми номинално јесмо опредијељени за европске интеграције, али то сигурно неће ићи брзо и то је потпуно сигурно. Међутим, како ће та ЕУ уопште изгледати за неких десет или двадесет година ако БиХ дође до тих врата мислим да ни они више сами не знају“, каже Радојичић.

Он је рекао да се виде прилично панична реаговања на билетаралним или групним основама, међу оснивачима Уније, гдје покушавају да премосте ово стање које је и за њих ново, јер се никада није десило да неко изађе из Уније, а посебно једна од највећих земаља попут Велике Британије.

„Сада се геостратешки мијења ситуација и како ће се она завршити по ЕУ, како ће се трансформисати, а мора се трансформисати, то ми не знамо. Ми остајемо на путу ка нечему што не знамо како ће изгледати“, закључио је Радојичић.

Архива