Подржана инцјатива СНСД-а за заказивање посебне сједнице

10.06.2016 Актуелно

„Вјерујем да ће све политичке партије из Републике Српске потписати ту иницијативу и да ће посебна сједница оквирно бити одржана 21. јуна, док ће скупштински Колегијум о том питању бити одржан 20. јуна“, рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци након данашње сједнице Колегијума Народне скупштине.

Он је најавио да ће Клуб посланика СНСД-а идуће седмице поднијети ову иницијативу са потписима посланика.

„Дали смо адекватан рок да се и Савјет министара БиХ изјасни о том питању, а ако то не ураде, даћемо шансу Народној скупштини Републике Српске да донесе ставове и закључке о овом питању“, рекао је Вишковић.

Он је додао да је на скупштинском Колегијуму превладавао заједнички став да, ако Савјет министара БиХ не донесе позитивну одлуку о питању пописа када је ријеч о српском народу, онда ће један од ставова бити захтјев за измјене законских рјешења или доношење закључка којим се овлашћује Републички завод за статистику да објави резултате пописа у Републици Српској.

Он је истакао да ће представници српског народа у заједничким институцијама БиХ тражити да се стави ван снаге једнострана одлука о јединственом програму обраде података пописа становништва спроведеног 2013. године, коју је донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић.

Вишковић је подсјетио да је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић раније рекао да Савјет министара нема мандат да стави ван снаге ову одлуку.

Он је рекао да ће након окончања посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске, 21. јуна бити настављена 12. редовна сједница, а затим одржана и 13. редовна сједница парламента Републике Српске.

Коментаришући за понедјељак, 13. јуна, најављени штрајк упозорења синдиката „Жељезница Републике Српске“, Вишковић је навео да синдикат има право да најави штрајк, али да му нису познати конкретни разлози.

„У ‘Жељезницама Српске’ има извјесних проблема, али, колико знам, Влада и ресорно министарство предвиђају одређену реконструкцију у том јавном предузећу да би се помогло његово пословање“, рекао је Вишковић.

Коментаришући чињеницу да истиче рок за пријаву коалиција за предстојеће локалне изборе у БиХ, он је рекао да владајућа коалиција у Српској остаје при ранијем договору.

„Чињеница је да остаје пар општина гдје се не може доћи до заједничког рјешења. Став свих у коалицији је да се иде заједно бар тамо гдје нема неких проблема“, каже Вишковић.

Архива