ПЕЧАТ: Додик- Српска примијећена на форуму у Санкт Петербургу

16.06.2016 Актуелно

Предсједник Српске изразио је жаљење што због боравка у Санкт Петербургу није у прилици да разговара с европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом који је данас боравио у Бањалуци, и најавио да ће се за два дана у Београду састати с предсједником Кине.

Економски форум у Санкт Петербургу прилика је да Република Српска још једном искаже интерес за добру сарадњу с традиционалним партнерима, али и да упозна могућности других земаља учесница, истиче предсједник Додик. Након низа састанака с руским и градским званичницима, Додик ће, на овом форуму, покушати да, како каже, рехабилитују питање финансијске сарадње с Руском Федерацијом.

Осврнуо се предсједник Српске и на данашњи утицај Русије на свјетска кретања, а хипотетички и на то шта би било да је Русија такав утицај имала током распада Југославије. Срби, каже, имају највише разлога за жал, а СФРЈ је, сматра, разбијена да би послужила за мешетарење Запада који није хтио успјешну Југославију. Желио је њен распад, а тада је дошло и до распада Совјетског Савеза , подсјећа Додик. Српска мора да сарађује и са Западом, али он, каже, мора да одустане од стереотипа.

Поносни смо што нас велика држава попут Русије уважава, истиче Додик. Руска Федерација увијек се залагала за оно за шта се и Република Српска залаже – за поштовање слова Дејтона, закључује предсједник Српске.

Архива