Логично је да улазак у ЕУ остане опредјељење земаља Балкана

29.06.2016 Актуелно

Иако су се Британци на референдуму одлучили да изађу из ЕУ, преговори Србије су и даље блокирани, БиХ није ријешила питање адаптације ССП-а, европски званичници упозоравају да је ЕУ на прекретници и угрожена растућим евроскептицизмом, питање миграната је и даље неријешено, Цвијановићева каже да сви званичници балканских земаља и даље тврде да остају вјерни европском путу.

Она је рекла за „Народне“ да би то звучало парадоксално када би се ствари посматрале краткорочно, али ове изјаве су усмјерене у дугорочнијем правцу уз претпоставку да ће ЕУ остати на ногама, наравно реформисана, и да ће у перспективи поново бити спремна да прима нове чланице.

Цвијановићева је изразила мишљење да је Брексит могао да буде заустављен да се ЕУ реформисала прије неколико година, да је, на примјер, реформа извршена онда кад ју је британски премијер предлагао прије пар година током свог првог мандата.

„Али, дјелује ми да је тај приједлог тада завршио у некој бриселској ладици и сви су жељели да вјерују да је то тек политички трик, а испало је да су, када је ријеч о јавном мњењу, ствари већ на неки начин тиме биле каналисане, и данас смо ту гдје јесмо. Морам рећи да, кад размишљам о ЕУ, а волим тај пројекат, ближе ми је концепт реформисане ЕУ, која је мање бирократизована и у којој би националним парламентима био враћен дио надлежности, јер је то реалнији концепт, од оног који је на снази“, истакла је Цвијановићева.

На питање да прокоментарише чињеницу да је Младен Иванић назвао бесмисленим када је Влада Републике Српске анализирала ствари које је Британија добила кроз испреговарани специјални статус и да је то наишло, готово, на ругање, од опозиционих партија и неких медија у Српској, као и да је Иванић рекао да нико у кабинету премијера Дејвида Камерона и не зна да постоји Влада Републике Српске, Цвијановићева је рекла да би она сада могла да се наруга њима и да каже да је Влада Српске, с обзиром на Брексит, била сасвим управу што је жељела да разумије шта је то испреговарано и како би могла, након тога, да изгледа ЕУ према којој се БиХ креће.

„Ми се нисмо тиме бавили зато што нас неко зна или не зна у било чијем кабинету, већ зато што желимо да разумијемо процесе. Али, ако већ треба да причамо и тим језиком, онда можемо рећи и то да у сарадничком тиму британског премијера постоји пар особа које су итекако везане за БиХ, што поријеклом, што пословима којима су се претходно бавили“, истакла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да би било боље да су се и они у Предсједништву БиХ бавили тим питањем, а поготово би било паметно да су подстицали заједнички рад и договор свих нивоа власти у БиХ, умјесто што су усмјеравали одређене процесе само тако што су пребацивали лоптицу другима, а онда им се она враћала као бумеранг.

Архива