Кошарац: Тзв. Савез за промјене прихвата бројне документе на штету Српске

19.06.2016 Актуелно

Он је истакао да су због таквог дјеловања челника тзв. Савеза за промјене пропали сви покушаји предсједника Републике Српске Милорада Додика и СНСД-а да успоставе српско јединство без кога се интереси Српске у Сарајеву тешко могу бранити.

Кошарац је за портал „Полиграф“ рекао да приликом доношења одлука у заједничким институцијама БиХ, представници тзв. Савеза за промјене или „ћуте као фикуси“ или попут министра безбједности БиХ Драгана Мектића активно учествују у спровођењу унитаристичке политике Бакира Изетбеговића, користећи институције на нивоу БиХ за нападе на Републику Српску.

Он је напоменуо да министри из тзв. Савеза за промјене нису ништа урадили да се поништи незаконита одлука директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића о јединственом програму обраде резултата пописа из 2013. године, којом се наноси огромна политичка штета Републици Српској.

– Српски посланици су прегласани на једном од кључних питања за будућност овакве БиХ и то не може тек тако проћи. Не можемо се понашати онако како се понаша министар Мирко Шаровић, који слегне раменима и каже, ето, покушали смо, није ишло, идемо даље. Не можемо даље, постоје начини да министри из тзв. Савеза за промјене у Савјету министара БиХ услове остале колеге и траже да се поштују захтјеви институција Српске, али они то једноставно неће јер су се некада и некоме обавезали да то не раде и јер су за таква обећања добили фотеље – истиче Кошарац.

Он истиче да се модел понашања тзв. Савеза за промјене може описати као „све у Сарајеву, ништа у Бањалуци“, те, између осталог, навео и примјер њиховог понашања у вези са кризом изазваном одлуком Уставног суда БиХ у вези са 9. јануаром – Даном Републике Српске.

– Понашајући се по том моделу, министри из тзв. Савеза за промјене прихватили су у Савјету министара БиХ бројне документе на штету Републике Српске, попут реформске агенде и механизма координације. Срећом, Влада Републике Српске будно прати сва дешавања и ради на исправљању сваке од тих грешака – додао је Кошарац.

Кошарац је подсјетио и на најновији покушај Мектића да оперативне надлежности МУП-а Републике Српске пренесе на ниво БиХ.

– Упозорили смо Мектића да не предлаже такву одлуку, али ће он, видјећете, тврдоглаво истрајати на томе да се таква одлука, која је штетна по Републику Српску, донесе. И наравно, имаћемо велики проблем са неприхватањем и исправљањем такве неуставне и штетне одлуке, што и јесте циљ оних који су Мектићу наложили да донесе такву одлуку – додао је Кошарац.

Кошарац истиче да ће рачуне за такво понашање тзв. Савеза за промјене плаћати сви грађани Републике Српске.

– Срећом, захваљујући дјеловању институција Републике Српске и успостављању бројних нових политичких пријатељстава по свијету, штета ће, надам се и вјерујем, бити много мања него што су то очекивали они који су послушне Србе инсталисали у власт на нивоу БиХ – закључио је Кошарац.

Архива