Дупло већи раст домаћег производа

03.06.2016 Актуелно

Додик је рекао да Република Српска показује своју способност да у тешким условима ради и гради, те подсјетио на информацију да је за више од 20 одсто повећана индустријска производња у Српској у односу на прошлу годину.

„Ријеч је о повећању физичког обима индустријске производње који је мотивисан пуштањем нове електране у Станарима која је почела са радом и ушла у систем. У том погледу сматрамо да ћемо у овој години повећати свој домаћи производ на значајно већи ниво него што смо га имали“, нагласио је Додик.

Он је истакао да, када се уз све ово додају и постојеће инвестиције, Републици Српској се не може приписати ниједан период озбиљне рецесије.

„У рецесији која је уздрмала готово цијели свијет, показали смо се као најбоља и најстабилнија економија, без обзира што има оних који у то не вјерују“, рекао је Додик.

Он је истакао да је раст индустријске производње озбиљан показатељ за свакога и да би та чињеница требало да буде на задовољство свих.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о статистичким показатељима у области прерађивачке индустрије и њиховим кретањима за прва три мјесеца ове године, у којој се наводи да је укупна календарски прилагођена производња прерађивачке индустрије остварена у првом кварталу ове године у односу на исти период лани већа за 4,9 одсто.

„Допринос расту прерађивачке индустрије дао је и раст у производњи производа од гуме и пластичних маса за 23,3 одсто, производњи машина и опреме за 47,7 одсто, те раст у производњи рачунара, електронских и оптичких производа за 23,2 одсто“, наведено је у Информацији.

Расту обима производње прерађивачке индустрије у првом овогодишњем кварталу допринио је и раст у преради дрвета и производа од дрвета од 34,4 одсто, те у производњи коже и производа од коже од осам одсто.

У марту ове у односу на март прошле године у прерађивачкој индустрији је забиљежен раст од 13,4 одсто.

Према подацима Републичког завода за статистику објављеним у Индексу запослених у индустрији, број запослених радника у прерађивачкој индустрији у периоду јануар-март ове године већи је за 1,5 одсто у односу на исти период прошле године.

Прерађивачка индустрија је у првом кварталу ове године остварила обим спољнотрговинске размјене у износу од 1,34 милијарде КМ, што је више за 5,8 одсто у односу на исти период прошле године, док је покривеност увоза извозом била 73,57 одсто.

Привредни субјекти из прерађивачке индустрије имају највећи утицај на спољнотрговински биланс Републике Српске, јер су остварили 89,6 одсто укупно оствареног извоза Српске у првом овогодишњем кварталу.

Прерађивачка индустрија је у првом кварталу ове године остварила извоз у вриједности од 567,5 милиона КМ, што представља повећање од 14,3 одсто у односу на исти период прошле године.

Будући да на страни увоза прерађивачке индустрије није забиљежено значајно повећање, спољнотрговински дефицит у прерађивачкој индустрији смањен је за 25,28 одсто.

Додик о попису: Проблем се може ријешити само ако Срби буду компактни

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да постоје разне могућности да се ријеши питање методологије обраде података пописа становништва у БиХ, а једна од њих је да се на заједничком нивоу покуша зауставити било какво друго одлучивање док то питање не буде ријешено.

Додик је поновио да Српска неће дати легитимитет спекулативном попису, нагласивши да Савјет министара БиХ може рећи да то одбацује, ако Срби буду компактни.

„Можемо да кажемо и да наши људи из Агенције за статистику неће да раде. Имамо шансу, ако будемо јединствени“, оцијенио је Додик, нагласивши да је питање методологије обраде података веома важно и да становништво Републике Српске то мора да зна.

Он је рекао у Требињу да је злоупотреба пописа дошла, прије свега, са бошњачке стране, гдје је извршен спекулативан попис становништва, док је са српске стране био фер и коректан.

„Прије неколико дана смо тек сазнали да је постојао договор политичких партија које су се у вези са тим питањем договориле на нивоу БиХ. Младен Иванић је обавијестио јавност да је постојао тај договор и да је преварен у томе. Ја не знам ни сада шта је тај договор, али могу да наслутим да је потпуно неприхватљив, јер 196.000 људи који не живе овђе не могу бити стални становници БиХ“, истакао је Додик.

Коментаришући изјаву хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића да неће бити повучена одлука о објављивању резултата пописа, Додик је рекао да га по том питању не занима нико, па ни Човић.

„Мене не занима нико, па ни мишљење Човића о тој тему. Мене занима интерес Републике Српске и српског народа, а то је да се примијене најбоље статистичке праксе које се користе у свијету и да нема спекулација. Нећемо подржати спекулативан попис, а ако то неко други хоће онда је такву намјеру имао од почетка“, зајључио је предсједник Српске.

Архива