Додик: У два дана се срести са предсједницима Русује и Кине је привилегија

18.06.2016 Актуелно

Милорад Додик каже да састанци у размаку од само пар дана са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином и предсједником Кине Си Ђинпингом за њега представљају привилегију.

– То је могућност да афирмишем већ значајно добру сарадњу са кинеском привредним компанијама у Републици Српској. Кина, као и Русија, представља за нас значајног економског партнеран- изјавио је за Спутњик предсједник Српске.

– Ми желимо да радимо са њима на неколико важних пројеката Термоелектрана у Гацку, аутопут којим желимо да повежемо Бијељину и Бањалуку и тако омогућимо најбржу везу, изградимо најбоље потенцијале и повежемо се још боље са Србијом. Нови режими путовања преко Хрватске, као чланицом ЕУ, могу да буду рестриктивни за наше људе – рекао је Додик.

Додик подсјећа, да је једна кинеска компанија изградила Термоелектрану у Станарима која је једини објекат те врсте подигнут послије 40 година на подручју бивше Југославије. Нагласио је да се тиме свакако поносе грађани Републике Српске, али и Кинези.

Данашњи сусрет, каже Додик, свакако је прилика да се захвали Кини што води принципијелну политику која је Републици Српској помогла слично као и Русија.

– Кинески званичници, али и народ одувијек само желе да се поштују права других и они се нису, као друге државе са Запада, политички уплели у унутрашња питања појединих држава. Они не желе да креирају унутрашње односе земаља, по правилу компликујући све то, само да би имали разлога да се задрже деценијама, па чак и вијековима на тим подручјима – рекао је Додик.

Говорећи о утисцима са Самита у Санкт Петербургу, предсједник Српске је истакао:

– Моћна организација форума показује много ствари. Прије свега, да је Русија потпуно рехабилитована од санкција, свјесна је свих губитака које су имали, али око тога нема никакве патетике и мислим да је стварни губитник у Русији онај ко им и уводи те санкције, а то је сама Европа. Русија је и сада окупила велики број политичких економских, привредних финансијских и медијских стручњака који су пратили тај скуп и могли су да виде, по ономе што је и сам Путин говорио, да Русија има савршено јасну политику и да се у новим околностима у којима дјелује и ради прилагодила том путу. Дакле, оно што се могло чути је то да ће врло брзо Кина, Индија и Пакистан постати чланице Евроазијске групе, а нешто касније и Иран, што говори о томе да ће се у тој асоцијацији окупити близу четири милијарде људи. И да ће то бити једна од најснажнијих асоцијација на свијету. Свакако, у том погледу треба поштовати напоре Русије који су усмјерени ка томе да очува свој, не само економски, територијални и безбједносни аспект, него и да ојача своју улогу велике силе.

На питње Спутњика гдје је ту Република Српска, те како је дочекан на Самиту и о чему је разговарано на састанцима на маргинама форума, предсједник Српске је одговорио:

– Већ сам неколико пута био на том форуму. Потписао сам званично нови уговор са Санкт Петербургом као губернијом, то је дио прошлогодишњег договора, како бисмо ојачали привредне, туристичке и сваке друге међусобне потенцијале. Разговарали смо и са нашим сада већ традиционалним партнерима из области нафте индустрије у Власинцима. Република Српска је тамо препозната кроз наше вишегодишње учешће на том форуму. Срели смо се на маргинама састанка са многима, а импресивно је било поново слушати Владимира Путина и његове пројекције будућих економских кретања.

У вези с отварањем Представништва Републике Српске рекао да је оно отворено у Москви, као и да је губернатор Санкт Петербурга понудио простор да отворе Представништво Српске и у том граду.

– До краја године ћемо то сигурно и учинити. Планирамо да до краја године сигурно одемо са једном великом привредном делегацијом и охрабримо наше људе који још увијек имају један недовољно храбар приступ како би се упутили на непознато тржиште – навео је Додик.

На питање Спутњика – гдје види Републику Српску у ЕУ или у Евроазијској унији, предсједник Српске је одговорио:

– Ми нећемо попустити нашу добру сарадњу са Русијом. Нама је то важно партнерство. Русија је увијек показивала значајну бригу за афирмацију међународних споразума који се зове Дејтонски и никада није дозволила да се ти принципи урушавају. То је за нас веома важно. За разлику од Европе која је масовно кршила међународни споразум, па и сада, знајући да је оскрнављена процедура и да су подаци у вези са пописом у БиХ нетачни. Европа је поново стала иза спекулација у БиХ и у том погледу одбијање једне добре праксе у којој је неко за нас пројектовао нешто као добро, а ми само треба да машемо главом и говоримо – то. Ми не можемо да избјегнемо тај дио територијалног припадања Европи, а многе европске вриједности имају неког смисла. Али сама Европа није оно што је била, и у том погледу видљив је страх због брегзита који се одржава. Оно што ми сада знамо о Европи је потпуно непознато и како ће она изгледати за једно извјесно вријеме. Ми то морамо пажљиво да пратимо и онда ћемо одлучивати како ћемо се према томе односити. Ни по коју цијену не треба да изгубимо сигурног партнера каква је Русија.

Архива