Додик у Београду – Потписан Меморандум о сарадњи са кинеским компанијама

18.06.2016 Актуелно

Данас је у Београду министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић потписао, у име Владе Српске, Меморандум о разумијевању и сарадњи са представницима кинеских компанија CAIDC и CMEC на пројекту изградње ТЕ Гацко 2.

У плану је да се изгради постројење снаге око 300 мегавата. Потписивању је присуствовао и предсједник Додик.

Додик је изјавио, након церемоније потписивања документа, да је изузетно задовољан што је Меморандум потписан, нагласивши да се на садржају Меморандума радило неколико мјесеци уназад.

– Раније, када сам у децембру био у Пекингу имали смо контакт и кренули у операциону реализацију – подсјетио је предсједник Српске.

Он је као посебно важно истакао то што је Меморандум потписан управо у вријеме боравка кинеског предсједника Си Ђинпинга у Београду.

– То је дио укупног протокола у Србији и нама је драго што смо дио тога и да у том погледу можемо пред /кинеског/ предсједника изаћи са причом да је потписан Меморандум – рекао је предсједник Додик.

Он је подвукао да је, с обзиром на референце које имају кинеске компаније и озбиљност тренутка који је везан за боравак Си Ђинпинга, „апсолутно могуће брзо и успјешно реализовати пројекат“.

– Он има у себи одређене процедуралне токове. То није једноставно. То се не може десити за један дан, али активности које смо данас поставили нас несумњиво упућују ка циљу да се реализује тај пројекат и зато сам задовољан и желим да честитам и представницима компанија и господину Ђокићу који је у име наше Владе потписао Меморандум – рекао је Додик.

 

 

 

 

 

Предсједник корпорације CMEC Џанг Чун истакао је да је план компаније да средином наредне године крене у изградњу пројекта у Српској.

Он је истакао да је ријеч о веома важном инфраструктурном пројекту у оквиру политике Владе Кине „Један појас – један пут“, додавши да су његова и компанија „Чајна поли груп“ заинтересоване да прошире сарадњу са Српском у домену енергетике.

– Потписивање Меморандума основа је за ту сарадњу и конкретно за реализацију пројекта Термоелектране у Гацку. Наш сљедећи план је да преузмемо корак у смислу да одредимо шта је потребно на пројектовању и рјешавању финансијске конструкције – рекао је Џанг Чун.

Према његовим ријечима, чињеница да се Меморандум потписује у вријеме боравка кинеског предсједника Београду говори о његовој озбиљности.

Помоћник предсједника „Чајна поли груп“ Ванд Санг Је истакао је да је та компанија потписала Меморандум јер жели да покрене пројекат.

Он је указао да су његова и компанија CMEC државне компаније са великим искуством и угледом.

– Имамо веома добре и успјешне примјере сарадње. Радује нас што Меморандум потписујемо у вријеме боравка кинеског предсједника у Београду и вјерујем да ће моја компанија тај посао урадити успјешно – рекао је Ванд Санг је.

Предсједник Српске ће са руководством Србије учествовати на више састанака са званичницима Кине који су допутовали у тродневну посјету Србији, предвођени кинеским предсједником Си Ђинпингом.

Посјета кинеског предсједика од значаја за цијели српски народ

Предсједник Српске Милорад Додик изјавио је да посјета кинеског предсједника Си Ђипинга Србији има велики значај за српски народ у цјелини, а самим тим и за Републику Српску. Додик је истакао да је велика част да Србију посјећује предсједник једне тако велике државе као што је Кина, која је успјела да направи економски развој у веома тешком времену.

– Ми из Републике Српске смо исто тако поносни на то и желим да честитам руководству Србије – предсједнику Томиславу Николићу и премијеру Александру Вучићу што су својим активностим обезбиједили да дође до посјете – рекао је Додик.

Предсједник Српске је изразио увјерење да ће овом посјетом бити успостављени још бољи пријатељски односи, који су већ на јако високом нивоу.

– Односи српског и кинеског народа су врло добри – без иједног отвореног питања, пуни заједничких вриједносних мјеста у вези са глобалном политиком – рекао је Додик новинарима.

Према његовим ријечима, Кина се несумњиво показује као партнер који је сваком добродошао и велика је част бити данас и сутра дио активности који се поводом посјете кинеског предсједника организују у Србији.

– Мислим да ће се потенцијал ове посјете испоставити касније и моћи да обезбиједи значајне пројекте. Као што смо ми искористили ову прилику да потпишемо Меморандум о разумијевању на изградњи Термоелектране Гацко 2 – рекао је предсједник Српске.

Он је нагласио да ће присуство кинеских компанија искористити за разговоре о изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор, дионице од границе Србије ка Бијељини и ауто-пута од Бањалуке до Мркоњић Града.

– То су све кинеске компаније и ми ћемо данас сигурно договор дићи на виши ниво – рекао је

Архива