Додик сазвао састанак о ССП-у

25.06.2016 Актуелно

На састанак су позвани представници Српске у институцијама БиХ, Владе, Народне скупштине, Привредене коморе, Спољнотрговинске коморе БиХ , Удружења пољопривредних произвођача млијека, Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске, Удружења повртара и воћара и „Млијекопродукта“ из Козарске Дубице.

Сви представници позвани код предсједника Републике треба да договоре заједнички став о адаптацији Споразума о придруживању. То очекује и премијерка Жељка Цвијановић, поручујући да Српска разумије обавезе које проистичу из Споразума, али да не може прихватити промјене неповољне по Српску.

„Сада у новом режиму који се тражи од нас нема никакве царинске заштите, потпуна либерализација. Чак и неки производи који нису били третирани Споразумом о стабилизацији и придрууживању сада су стављени у овај режим. То је нешто што тешко може поднијети наша пољопривреде и, а укупно гледајући и привреда“, сматра Цвијановићева.

Одлуке о европском путу БиХ не могу се доносити без става РС, поручује лидер социјалиста Петар Ђокић.

„Желимо да РС буде видљиви дио у процесу европских интеграција, а не скривени дио чему се већ 10-ак година тежи“, поручује Ђокић.

Српски члан Предсједништва Младен Иванић, пред сједницу у Сарајеву у понедјељак, понавља да ће се о адаптације Споразума одредити једнако као и Српска.

„Ја сам већ раније рекао да када је у питању Споразум о стабилизацији и придруживању, његова адаптација поштовати став Републике Српске. Овај споразум се односи на европски пут а то је у надлежности и ентитета и врло је јасно из механизма координације да без става ентитета није могуће остварити напредак“, изјавио је члан Предсједништва БиХ из реда српског народа Младен Иванић.

Сједница Предсједништва БиХ у понедјељак, биће одржана у складу са механизмом координације – поручила је Александра Пандуревић из СДС-а, тврдећи да није упозната о састанку код предсједника Републике.

Каже да је тзв. Савез за промјене припремио апелацију Уставном суду БиХ за оцјену уставности одлуке Велимира Јукића о попису становништва.

„Остало је још финесе да се дораде. Ја мислим да ће већ током ове седмице овлаштени подноситељи апелације, не знам ко ће то бити- господин Босић, Иванић, Тадић поднијети апелацију Уставном суду за оцјену уставности одлуке“, каже Пандуревићева.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић истиче да треба уложити напоре да Јукићева одлука буде повучена.

„Да се искористе сви елементи како би се заштитио прије свега интерес Републике Српске, Српског народа али и свих ддругих народа и цијеле БиХ , јер најмање нам треба фалсификован, нетачан, лажан попис становништва“, додаје Бореновић.

Да ли ће Споразум о стабилизацији и придруживању бити усвојен до коначног рока – 13. јула, када се у Словачкој одржава састанак министара иностраних послова земаља ЕУ, зависи од много фактора. Један од њих је и постизање заједничког става на сутрашњем састанку у Палати Републике.

Архива