Додик: Посјета Кини прилика за дефинисање свих сегмената договора

19.06.2016 Актуелно

Додик је истакао да му је част што се састао са предсједником Кине Си Ђинпингом и да га је импресионирала чињеница да је упознат о пројектима које Кина има на простору Српске, као и то да је кинески предсједник охрабрио даље разговоре и сарадњу.

Он је рекао да је Си Ђинпингу захвалио за веома успјешну реализацију пројекта Термоелектране Станари која већ ради и за разговоре са кинеским партнерима, који би требало да доведу до изградње нове термоелектране у Гацку, али и ауто-путева које Српска жели да изгради.

– Си Ђинпинг је охрабрио да се што више разговара и сарађује са кинеским партнерима и у том погледу мислим да му је позната и ситуација у БиХ, у којој Република Српска успјешно сарађује са Кинезима – рекао је предсједник Српске.

Додик је истакао да је његов сусрет са Ђинпингом и представницима кинеских компанија био веома важан за Републику Српску и њену даљу афирмацију.

Он је подсјетио да је јуче у Београду потписан протокол са кинеском компанијом о изградњи ТЕ Гацко.

– Разговарали смо и са осталим кинеским партнерима – њиховом Развојном банком о изградњи ауто-пута који Српску треба да споји са Србијом, дакле дионица од границе према Бијељини и Брчком и ауто-путу од Бањалуке до Приједора, што су ствари које су у финализацији договора – рекао је Додик.

Он је потврдио да је током сусрета са неким од чланова бројне кинеске делегације било ријечи о финансијском учешћу њихових банака и других пословних система на тржишту Републике Српске.

– Разговарао сам о томе да успоставимо слободне економске зоне по узору на оно што можемо да видимо у Кини, које повлачи отварање много радних мјеста. То су теме о којима смо разговарали и на неки начин финализирали – рекао је предсједник Српске.

Говорећи о покретању смедеревске Жељезаре, коју је данас посјетио заједно са највишим званичницима Кине и Србије, Додик је изјавио да је стављање тог капацитета „на здраве ноге“ од велике важности и за Републику Српску.

– Република Српска има одређене жељезне руде које овдје традиционално пласирамо, прије свега, Љубија и веома је заинтересована да ова жељезара ради. Чињеница да је смедеревску Жељезару преузела једна од највећих компанија у свијету говори да ће се производња успоставити, а самим тим и наше могућности за пласман биће далеко веће – закључио је Додик.

Архива