Додик положио вијенац на Централни споменик палим борцима у Источном Сарајеву

09.06.2016 Актуелно

Вијенце на Централни споменик положили су и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, представници града Источно Сарајево, регионалне и борачке организације Источног Новог Сарајева и Пала, као и ветерани војне полиције.

Обиљежавање Спасовдана, крсне славе општине Источно Ново Сарајево, почело је јутрос служењем свете литургије у Цркви Светог великомученика Георгија, а након освештања реконструисаног Централног споменика, обиљежен је и Дан формирања Прве сарајевске механизоване бригаде.

Вијенци су положени и у Спомен капели погинулим борцима.

Начелник општине Љубиша Ћосић истакао је да ова локална заједница имала част да Спасовданским свечаностима присуствује и предсједник Додик, чиме је показао да повеља коју му је додијелила општина поводом славе има смисла.

Он је подсјетио да је ова локална заједница започела многе пројекте, а први који је завршен јесте реконструкција Централног споменика, за шта је из буџета издвојено 30.000 КМ.

„Зуб времена је нагризао споменик и одлучили смо да га уредимо како би био љепши и достојанственији, јер је то само враћање малог дијела дуга људима чије кости ту леже“, нагласио је Ћосић.

Он је истакао да је општина у прошлој години, заједно са Владом Републике Српске, окончала процес додјеле 65 станова за породице погинулих бораца, чиме је завршено стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије.

Према његовим ријечима, у сарадњи са Министарством за избјегла и расељена лица Републике Српске, крајем године ће почети изградњу стамбене зграде са 21 станом у којој ће бити смјештено неколико породица бораца и рањених бораца који су у социјално тешкој ситуацији и неколико социјално угрожених породица.

„Тежак изазов је запошљавање породица погинулих бораца, али смо на конкурс Завода за запошљавање за приправнички стаж пријавили четворо дјеце погинулих бораца који су завршили факултет“, рекао је Ћосић и додао да је општина, у сарадњи са Привредним савјетом ове локалне заједнице, успјела да анимира 70 послодаваца да се пријаве на овај конкурс и запосле 70 радника, а предност ће имати демобилисани борци или чланови њихових породица.

Архива