Додик: ПИК драматичан примјер уплитања страног фактора у послове БиХ

08.06.2016 Актуелно

– Одлучивати о БиХ без најважнијих фактора у њој илузорна је прича. БиХ и не може да успије уколико не постане власништво домаћих људи, а да се странци у то не мијешају – сматра Додик.

Према његовим ријечима, чланови ПИК-а карикирају ствар састанцима са члановима Предсједништва БиХ, јер морају да знају да то није БиХ, да је то изведеница у БиХ, а не суштина.

Он је изјавио новинарима да је јасно да БиХ не може да функционише са страном управом, а једна од манифестација те стране управе свакако је повремено засједање ПИК-а.

– Никада се није десило да ПИК критикује рад међународне управе у БиХ која је овдје драматично гријешила и доносила одлуке које нису биле у складу са Уставом БиХ и Дејтонским споразумом – подсјетио је Додик.

Предсједник Српске сматра да су сједнице ПИК-а постале испразно састанчење које је за неке људе, као што је високи представник у БиХ, добродошло да би имали неку форму да покрију свој нерад.

– ПИК је ту да покрије тај нерад, да покрије високог представника који никоме не служи, да иживљавају своје политике које у суштини не значе ништа. Већ одавно не пратим шта раде и шта саопштавају – нагласио је Додик.

НЕ МОЖЕ СЕ УГРОЖАВАТИ ИНТЕРЕС СРПСКОГ НАРОДА

Додик је рекао данас у Источном Сарајеву да му је драго што је о питању пописа становништва у БиХ дошло до консензуса свих политичких фактора – и власти и опозиције, што је показало да се у БиХ не може угрожавати витални и суштински интерес српског народа.

Напомињући да ће питање пописа становништва у БиХ бити третирано у Народној скупштини Републике Српске, Додик очекује да ће расправа и закључци Народне скупштине показати оно што је општеприхваћено, односно општепотврђен став о томе свих политичких фактора у Српској.

„Методологија и начин на који мисле да објаве попис становништва за нас је неприхватљив. Они то могу објавити, али неће добити верификацију. Они који буду употребљавали бројеве које они објаве за нас апсолутно неће бити валидни“, изјавио је Додик новинарима.

Он је поручио да би било паметно да се на питању пописа становништва врати консензус.

„Прича о Агенцији за статистику БиХ је изведена. Она не постоји ни у Уставу БиХ ни у Дејтонском споразуму, али је формирана под притиском. Било би логично да су статистичке агенције на нивоу ентитета спроводиле пописе и да је онда збирно то објављено. Овако се Агенција за статистику БиХ покушава наметнути као најважнији статистички орган у БиХ, што она није“, нагласио је Додик.

Према његовом мишљењу, све је то сијање непотребних ствари у БиХ, стварањем институција које нису одраз дејтонског бића БиХ и настојањем да се све централизује.

„Неће Бошњаци на овај начин ништа успјети да направе у БиХ. То им је велика илузија. БиХ ће да испири као празан балон у којој нико неће бити заинтересован да било шта ради“, сматра Додик.

Наводећи да чак и они који су ушли у „дил“ са Бошњацима имају праг испод којег не желе да пристану да буду поражени и понижени, предсједник Републике Српске напомиње да је то најбоља порука Бошњацима да схвате да морају да уважавају реалне и релевантне интересе народа и релевантне представнике народа, а не да покушавају да камуфлирају.

„Када Бошњаци покушају да искреирају ово што су искреирали сада доћи ћемо у ситуацију да ће све то да се распадне. Људи, без обзира колико то и хтјели, не смију од јавности Републике Српске да иду даље. То је показао и попис и неке друге тачке“, сматра Додик.

Предсједник Српске истиче да они који долазе из ентитета морају да буду апсолутни изборни побједници и да буду власт и на нивоу ентитета и као такви да иду на ниво БиХ.

„Кад то буде СДС, нека буде СДС, кад је СНСД, нека буде СНСД. То је најбољи начин за Републику Српску и српски народ“, појаснио је Додик.

Архива