Додик: Не мрзим Бошњаке и муслимане, волим Србе

09.06.2016 Актуелно

„Они апсолутно говоре, говором мржње. Што се мене тиче ја не мрзим ни Бошњаке, ни муслимане. Никога не мрзим, али волим Србе. Нисам спреман да прихватим било шта што би било лоше за Србе. Њихове добре намјере никада нисам разумио на тај начин“, рекао је Додик.
Додао је што се ПИК-а тиче који фингира неке велике састанке да је крајње вријеме да се то угаси и да не постоји.
„Превише је интервенционизма у БиХ. Странци не доприносе ничем добром у овој земљи. Они су заглавили у блато промјена Дејтонског споразума.Високи представник је тај који је девастирао политички систем успостављен међународним уговором и ПИК се састаје само да би оправдали његову велику плату од 24.000 евра мјесечно и говорили како је он неопходан“, рекао је Додик.
Додаје да је то апсолутно непотребно и да је крајње вријеме да се судбина и овог простора и БиХ препусти домаћим актерима „без мешетарења и уплива странаца без обзира у којој то форми било па и преко ПИК-а“.
Говорећи о утицају Русије и коментаришући тврдње да је РС под великим утицајем Русије, Додик је казао да то чине они који желе себе да представе као велике аналитичаре и медијске експерте и да тврде глупости.
„Ако постоје неки утицаји овдје, онда постоји енорман утицај запада у БиХ на креирању одлука и микроуправљања у БиХ. То се може доказати на сваком мјесту. РС наставља да има добре односе са Русијом и то се неће промијенити, зато што је неко овдје у Сарајеву измислио како Руси ходају овуда и говоре шта треба да се ради. Руси имају веома коректан однос према РС и веома сам захвалан зато што смо у ранијем периоду могли да обезбиједимо многе инвестиције и имали политичко разумијевање о многим питањима“, рекао је Додик.
Истакао је да ће РС и даље остати веома посвећена добрим односима са Русијом.
„Прича у Руском наводном утицају служи за поткусуривање и страшење западњака, који су одједном препаднути од Руса и да сви треба да се боје и да свако ко комуницира са Русима треба да буде спријечен. То је бесмислено. Руси су показали свој однос према Дејтонском споразуму, као међународном споразуму на најбољи могући начин. У том погледу Руси имају своје политике. Замислите долазимо у ситуацију да Запад каже да треба ићи у НАТО, а Русија каже да то можда не би било добро и испада Русија крива зато што има свој став. Одавно се зна да Русија сматра да проширење НАТО-а није њихова стратешка геополитичка прича“, рекао је Додик.

Архива