Додик додијелио орден Хосеу Мухики; отвoрен Сајам књига у Андрићграду

27.06.2016 Актуелно

Предсједник Додик је Мухики додијелио Орден заставе Републике Српске са сребрним вијенцем. Мухика је био предсједник Уругваја од 1. марта 2010. до 1. марта 2015. године.

Уручујући признање, Додик је рекао да је одлучио да Мухики додијели орден у знак признања „као јединственом свјетском политичару, за тријумф идеје једнакости, као мудрацу и неуморном борцу за социјалну правду и сиромашне у цијелом свијету, као великом пријатељу Андрићграда, Емира Кустурице и Републике Српске“. „Почаствовани смо што је један овакав човек данас са нама. Период и начин Вашег владања далеком земљом као што је Уругвај, прочуо се све до наших крајева“, нагласио је Додик.

Захваливши на Ордену, Мухика је рекао да ово признање схвата „као признање његовој малој земљи“.

„Част ми је што сам данас овдје са вама, што сам окружен добрим људима. Данас овдје одајем признање и камену и мермеру, и сунцу и ваздуху… Нека приврженост довела ме је овдје. Одавде ћу се вратити машином, авионом, на осјећањима се не лети, али са дубоким осећањима пријатељства. Јасне су ми тешкоће које опкољавају овај простор, свестан сам драме југословенских народа“, истакао је Мухика.

Он је изразио наду да ће људи једног дана изаћи из праисторије, а то ће бити онај дан кад рат не буде потребан као средство за рјешавање проблема.

Домаћин Емир Кустурица заједно са предсједником Додиком и Мухиком обишао је Андрићград и штандове у оквиру Сајма књиге.

Први Сајам књига у Андрићграду свечано је отворио некадашњи предсједник Уругваја Хосе Мухика, харизматична личност која се борила за социјалну правду.

На Сајму књига у Андрићграду учествује 40 излагача на 58 изложбених цјелина – модула, специјално пројектованих за ту прилику.

Међу учесницима су најпознатији издавачи из Србије, Републике Српске и Црне Горе, попут Завода за уџбенике из Београда и Источног Сарајева, Издавачког центра СПЦ, Лагуне, Вулкана, Геопоетике, Нове књиге и других.

У оквиру пратећег прогама, данас су представљена издања Андрићевог института.

Након свечаног отварања, на Тргу Николе Тесле у 18.30 часова биће представљање земље почасног госта Уругаја у оквиру чега ће се одржати промоција књиге „Сећања ћелијаша“ Елеутерија Фернандеса Ујдоброа и Маурисија Росенкофа у издању Андрићевог института. Уводну ријеч о историји и култури Уругваја говориће амбасадор Уругваја Пабло Шајнер.

У галерији Андрићевог института „Лубарда“ данас, у 20.00 часова, одржаће се изложба слика Милоша Шобајића под називом „Крик са моста“.

Уз слоган „Ријечи лете, књиге остају“, светковина књиге у Андрићграду потврдиће непролазну вриједност писане ријечи, а уз савремену домаћу и свјетску издавачку продукцију, посјетиоцима ће бити представљен пратећи програм организатора и учесника, који ће кроз трибине, промоције и представљање писаца, тежиште ставити на покретање актуелних књижевних, културолошких и друштвених питања.

Земља почасни гост је Уругвај, држава која ће за вријеме трајања Сајма књига у Андрићграду моћи да представи своју културу и издавачку дјелатност, а личност која ће свакако на посебан начин обиљежити манифестацију јесте доскорашњи предсједник Уругваја – Хосе Мухика.

Жири Сајма књига у Андрићграду додијелиће Награду за издавачки подухват године.

Пратећи програми одвијаће се на Тргу Николе Тесле, просторијама Андрићевог института, биоскопским салама Андрићграда и књижари „Или – или“, а биће у знаку издавачких и културних актуелности и годишњица, свјетске и нарочито српске културе.

Посебни програми биће посвећени добитнику Велике књижевне награде Андрићевог института за животно дјело и недавно објављене „Три поеме“ Матији Бећковићу, као и добитнику Велике књижевне награде Андрићевог института за роман „Осама“ Владимиру Кецмановићу.

Ексклузивни програм је разговор о најновијем издању Андрићевог института, књизи „Сећања ћелијаша“ Елеутерија Фернандеса Ујдоброа и Маурисија Росенкофа, о којој ће, између осталих, говорити Хосе Мухика.

Посјетиоцима сајма биће представљена и богата издавачка дјелатност Андрићевог института /Одјељење за историју, Одјељење за књижевност, Одјељење за оријенталистику, Одјељење за филм и Одјељење за политику и медије/

Однос књижевности и филма једна је од централних сајамских трибина, а разговор ће се водити и о односу књижевности и политике.

Трибине о мање познатим текстовима Данила Киша, о дјелу у сенци Николаја Тимченка, о преводима између жеља и стварности, о роману „Град за незбринуту дјецу“…

Саговорници на сајамским трибинама биће истакнути савремени аутори Матија Бећковић, Владимир Кецмановић и Дејан Стојиљковић.

Програмом су предвиђене и сајамске изложбе, међу којима је изложба слика Милоша Шобајића у Галерији „Петар Лубарда“, „Култура, књижевност и филм Уругваја“ у Андрићевом институту, као и изложбе на отвореном простору Андрићграда – „Српски манастири и цркве на Косову и Метохији – умјетничка фотографија“, изложба Архива Србије, аутора Александар Радош, „Калиграфија“, изложба ћириличних фонтова у керамици, аутора Мишела Вукајловића.

Први сајам књига у Андрићграду подржало је Министарство образовања и културе Републике Српске и Министарство културе и информисања Републике Србије, Представништво Републике Српске у Србији, а покровитељ је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Организатор манифестације је Андрићград у сарадњи са Андрићевим институтом и Београдским сајмом.

Сајам је отворен за посјетице радним данима од 12.00 до 22.00 часа, викендом од 10.00 до 22.00, а улаз је слободан.

Архива