Додик и Полтавченко верификовали Мапу пута сарадње Српске и Санкт Петербурга

16.06.2016 Актуелно

Предсједник Додик и губернатор Георгиј Полтавченко верификовали су Мапу пута сарадње Српске и Санкт Петербурга са конкретним датумима и корацима привредне сарадње.

„Оно што је веома важно да би наше компаније, прије свега, из области пољопривреде могле да буду на овом тржишту, јесте договор да у што скорије вријеме дође руска међународна инспекцијска служба која би сертификовала наше институте и размијенила могућности обостраних признања сертификата и у том погледу омогућила далеко лакши доток робе у Санкт Петербург и Русију“, рекао је Додик.

Он је најавио да ће крајем ове године у Санкт Петербургу бити одржан велики привредни форум гдје ће Српска организовати – кућу привреде Републике Српске – гдје ће различити привредни субјекти моћи да изложе и продају производе.

„Зато је потребно да брзо радимо“, навео је Додик.

Он је прецизирао да сарадња Српске и Санкт Петербурга представља пријатељство које је сада добило форму уговора о сарадњи и мапи кретања, и ту је тачно прецизирано све што треба да да буде урађено.

„Велико је интересовање за Републику Српску, прије свега Полтавченка, губернатора Санкт Петербурга, града који је према економској и финансијској снази други у Русији“, рекао је предсједник Српске.

Додик је нагласио да је присуство Српске на овом руском простору корисно јер је Санкт Петербург једна од најважнијих губернија, а Полтавченко најважнији губернатор и годинама близак сарадник предсједника Русије Владимира Путина, и у том погледу, у њиховим интерним договорима неко ко је задужен да се на практичан начин реализује сарадња са Српском.

„Да ли ће то имати ефекта на цијелу привреду Српске зависи од наших привредника, јер не можемо ми за њих долазити овдје и обављати посао, али многи су сада позвани да дођу овдје и имају отворене канале. Када год неко хоће из Српске да дође у Санкт Петербург можемо са највишег мјеста да добијемо подршку за његов долазак“, рекао је он.

Додик је додао да ће долазак на те просторе од сутра бити много лакши, јер ће бити отворена директна авио-линија Београд – Санкт Петербург. Сви који су заинтересовани, каже он, моћи ће за два до три сата да стигну у Санкт Петербург, тржиште од осам милиона људи који се веома интензивно развија.

„На сваком кораку можете да видите нове инвестиције, а то је и велики потрошачки центар. Српска и њени привредници сигурно овдје могу да нађу свој интерес, али прије свега морају да буду заинтересовани. Ми политичари можемо да урадимо ово што смо урадили и да их замолимо да дођу први пут, да покушају и виде шта је, али од њихове истрајности и жеље да пласирају производе зависи њихов пословни успјех“, рекао је предсједник Српске.

Додик вјерује да у Санкт Петербургу имају пријатеље и сараднике и могу да направе блиске контакте и уговоре и да на дугорочној основи сарађују са руским привредним субјектима.

„Ми смо учинили још један помак да отворимо још једна врата, а њих позивам да та врата још шире отворе“, закључио је предсједник Српске другог дана посјете Санкт Петербургу.

У Санкт Петербургу данас је почео Међународни економомски форум, најзначајнија економска конференција у Русији, коју многи називају и руски Давос, по угледу на Свјетски економски форум у Швајцарској.

„Глобална економија је све више угрожена политичким и социјалним факторима, и изазови са којима је суочена глобална заједница захтијевају конкретне акције с циљем достизања одрживог и уравнотеженог раста“, наводи се у припремљеном говору Путина постављеном на званичној интернет страници Форума.

„Од кључног значаја је да“, како се додаје у говору, „владе у свијету заједно раде на тражењу додатних покретача развоја“.

Форум се одржава јубиларни 20. пут, а ове године први пут у новом конгресно – изложбеном центру „Експофорум“, једном од највећих у источној Европи.

На форуму ће учестовати представници 600 руских и око 500 страних компанија из 60 земаља свијета – САД, Француске, Швајцарске, Јапана, Велике Британије, Италије и других.

Пословну заједницу ће представљати 500 страних и 600 руских компанија, а најављено је и присуство око 230 генералних директора, као и одржавање 100 различитих догађаја, попут пословног форума Шангајске организације за сарадњу и БРИКС-а, самита енергетских компанија, састанка групе Бизнис 20, конференције о развоју Арктика и заседања међународног клуба „Валдај“.

„На прагу нове економске реалности“ – главна је тема Форума, у оквиру које ће бити размотрени проблем и изазови свјетске привреде у контексту измијењених политичких и економских односа између најутицајнијих држава свијета и региона.

Високо на агенди котира и питање каква је будућност односа између Русије и Европе, а очекује се да о томе данас говори и предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер.

Када је ријеч о економским питањима Форума циљ је да се поново привуче интересовање западних инвеститора за Русију и стимулише економски раст Русије.

Као и ранијих година, руски предсједник Владимир Путин, ће се и овог пута обратити учесницима.

Архива