Додик: Херцеговина највеће енергетско градилиште у Српској

03.06.2016 Актуелно

Додик је нагласио да нико не може рећи да власт Српске не води рачуна о овој регији јер чињенице и радови то демантују и показују прави однос према овом крају.

„Веома сам задовољан чињеницом да смо ријешили нагомилане формално-правне проблеме који су нас стално потискивали“, рекао је Додик новинарима у Требињу након потписивања Уговора о додјели концесије за изградњу и коришћење ХЕ „Бук Бијела“.

Када је риојеч о „Бук Бијелој“, Додик је навео да је раније било трагања за партнерима који нису до краја били издржљиви да се спроведу процедуре.

„‘Електропривреда Републике Српске’ /ЕРС/ ове године је стекла могућност да на овај начин добије концесију“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је ЕРС прије неколико година у континуитету биљежила губитке и није могла да се на прави начин кандидује за добијање ове концесије, а посљедњих неколико година успјешног рада дошла је у позицију да буде референтна на овом плану.

Додик је истакао да је јасна динамика радова у наредних годину дана, након чега слиједи 60 мјесеци коначне изградње пројекта.

„То ће бити значајан доказ наше способности да можемо да радимо овако сложене објекте. Први пут ЕРС, као власник, треба да обезбиједи све предуслове за изградњу – од пројекта до свих важних истраживања и дозвола, и да се на финансијском тржишту обезбиједи довољно економски исплативог новца, да би ова електрана могла бити изграђена“, рекао је Додик.

Он је нагласио да ће, осим електране, бити ријешен и низ инфраструктурних проблема тог краја, те знатно побољшане перспективе општине Фоча и цијелог тог дијела Републике Српске.

„Ово је дио наших сталних озбиљних намјера да градимо капиталне енергетске објекте. Наше опредјељење је да у електро-енергији постанемо доминантан и једини власник као Република Српска. Будућност свих генерација политичара мора да буде доминантно усмјерена ка томе да без оклијевања и икакве сумње власништво над енергетским системом и примарним енергетским објектима буде примарно власништво овог народа.То не треба да буде мијењано без обзира на околности и свјетске трендове“, поручио је Додик.

Он је додао да је зато изградња ове хидроелектране да појача капацитете, власништво и права, те захвалио Влади Српске, ЕРС-у и свима који су учествовали и допринијели почетку реализације оваквог пројекта.

„ЕРС, откада је лоцирана у Требињу, појављује се као значајан инвеститор. Око 150 милиона уговорених послова у вези са системом ‘Горњи хоризонти’ креће се на главне пројекте и радове. Власти Републике Српске никада ово нису ставиле на страну, без жеље да то ријеше, али због објективних и субјективних проблема то чинимо сада“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да су многе формалне околности морале да буду рјешаване, као и да „су у значајном обиму зависили од других“.

Додик је нагласио да је „Бук Бијела“ првобитно била пројектована као једна од највећих хидроелектрана у региону, што је подразумијевало потапање земљишта и воде на простору Црне Горе, али да се, упркос пројекту и урађеним главним радовима, све морало редуковати.

„Сада морамо да у наредних годину дана прилагодимо пројекте нижем нивоу бране и да се припремимо за самостално извођење“, истакао је Додик.

Он је додао да ће и дио пута Тјентишта до Фоче бити ријешен у оквиру свих пројекат.

„Република Српска показује способност да у тешким условима појачава своје снаге“, рекао је Додик и додао да ће ова година бити година када ће се забиљежити и дупло већи раст домаћег производа.

Архива