Додик честитао грађанима Велике Британије на демократски проведеном референдуму

24.06.2016 Актуелно

„Референдум, као врхунац демократског изражавања, мора бити доступан грађанима у свим модерним друштвима, као што је несумњиво Велика Британија, која је на тај начин доказала своју политичку зрелост“, оцијенио је Додик.

Он је напоменуо да ЕУ, упркос свим својим слабостима, остаје циљ Републике Српске и БиХ, али до којег се може доћи само уз пуно уважавање уставних надлежности свих нивоа власти и без угрожавања аутономије Српске.

БиХ остаје при процесу придруживања ЕУ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је исход референдума у Британији нова реалност која доводи до једне нове Европе, али БиХ остаје при процесу придруживања ЕУ каква год она била у будућности.

„Што се нас тиче, ми остајемо при процесу придруживања ЕУ каква год она у будућности била, али са појачаним потребама да заштитимо наше интересе и да у том погледу будемо видљиви као Република Српска и афирмисани у том процесу“, истакао је Додик.

Он је рекао у Бањалуци да ће се виђети како ће се ствари даље одвијати, али у сваком случају у Републици Срспкој постоје снажне потребе за разним врстама изјашњавања народа.

„Нама је то неколико пута било веома оштро онемогућено, али афирмација референдума као коначне одлуке о важним националним питањима на овај начин је попримила додатну снагу и добро ће послужити Републици Српској у будућности“, поручио је Додик.

Он је оцијенио да ће овај процес вјероватно довести до многих сличних у Европи, као и да постоји неизвјесност у том погледу колико ће то све трајати и како ће се одвијати.

Предсједник Српске додао је да је видљиво да су ароганција и неуважавање ставова на локалном нивоу довели до разочарења људи у Великој Британији и вјероватно на још неким мјестима.

„Многи су говорили да се то неће десити, а ипак се десило колико чујем, ако је то званично“, додао је Додик.

Опција за „излазак“ Британије из ЕУ побиједила је на референдуму са 51,9 одсто у односу на „останак“, који је добио 48,1 одсто гласова. Британија ће постати прва земља која ће напустити чланство у ЕУ.

Архива