Цвијановићева: Очекујем заједнички став о ССП-у

25.06.2016 Актуелно

„Тај заједнички став је требало да буде дефинисан и прије много времена и прије него што су покренути нови преговори о адаптацији ССП-а, јер је, као што знате, раније постојала јединствена позиција коју су сви нивои власти заједно утврдили, а онда је Предсједништво БиХ у октобру 2015. године наложило Савјету министара да поново покрене нове преговоре, да се промијени преговарачка позиција и да се у оквиру тако редефинисане преговарачке позиције, омогући фазно прилагођавање, управо онако као што је тражила ЕУ“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је Српска и тада негодовала.

„Било би добро да смо тада, прије тих одлука сјели и видјели шта треба радити. Ми смо се дефинитивно опредијелили да останемо на европском путу без обзира на све ово што се сада дешава и сав овај проблем који је проузроковао британски референдум. Не можемо се правити ни слијепи ни глуви јер тај проблем постоји и мора рјешавати ЕУ“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да ствари треба посматрати дугороично, јер краткорочно ће криза бити превазиђена.

„Дугорочно ми треба да останемо на том путу ако, наравно, Европа буде консолидована, а што желимо и вјерујемо да ће бити. Исто тако морају се наставити преговори, мора се разговарати да се дође до оних рјешења која ће бити добра и за ЕУ и за БиХ“, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Српска разумије своје обавезе које проистичу из ССП-а.

„Међутим, дошло је до неких промјена. Начин како смо ми посматрали адаптацију Споразума и како је првобитно било дефинисано јесте само да се омогући све оно што је било предвиђено за тадашњих 27 чланица и за нову 28. чланицу Хрватску“, рекла је новинарима премијер Српске која је присуствовала отварању реконструисаног Здравствено-туристичког центра „Бања Кулаши“ код Прњавора.

Премијер Српске навела је да се сада дошло до потпуне либерализације која није предвиђена споразумом.

„Желим да вас подсјетим, што је веома важно, да је споразум предвиђао да једна група производа, која се третирала као осјетљива, остане под царинском заштитом све до нашег уласка у ЕУ, а то може бити наредних 20 година. Сада у новом режиму који се тражи од нас нема никакве царинске заштите, него је потпуна либерализација. Чак и неки производи који уопште нису били третирани ССП-ом сада су стављени у овај режим. То је нешто што тешко може поднијети наша пољопривреда, али смо за то да се нађе заједничко рјешење са ЕУ. Вјерујем да ћемо га наћи“, рекла је Цвијановићева.

Архива