Цвијановић: Надам се да ће социјални партнери показати зрелост

24.06.2016 Актуелно

– А ако га не буде било, онда се зна шта радимо – рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је истакла да Влада Српске још промовише идеју да треба заједно да се дефинише обим права који треба да се нађе у општем колективном уговору, али да Влада Српске, уколико буде морала на крају да подвуче црту и донесе одређена рјешења, не може од тога побјећи.

– Ја се надам да ће наши социјални партнери бити са нама заједно до краја на том задатку. Морамо уважити реалности, дакле нови Закон о раду и све оно што проистиче из њега мора да нађе своју мјеру кроз општи колективни уговор, кроз гранске уговоре – рекла је она.

Премијер Српске је истакла да се тим питањем баве интензивно, не само кроз званичне састанке, који се медијски прате, него да је та комуникација стална, те да доношење општег колективног уговора не зависи само од Владе, него и од социјалних партнера.

– Ми смо себе, између осталог, и позиционирали на тај начин, за разлику како је то прецизирао федерални закон, да не бјежимо од те врсте одговорности, дакле да не препуштамо само ствари послодавцима и синдикату, мада смо могли то да урадимо, и да сада само стојимо са стране, посматрамо и оптужујемо њих зашто се нису успјели договорити око тако важних ствари – рекла је Цвијановићева.

Архива