За објаву резултата пописа нема сагласности ентитета

19.05.2016 Актуелно

„Рећи ћу да то није резултат договора него наметања или једностраног одлучивања. Сматрамо да је то некоректно и да није добро“, рекла је Цвијановићева новинарима пред сусрет са члановима АФЕТ-а и додала да је Српска преко својих представника изнијела замјерке.

Она је истакла да жали што је уопште прича о попису дошла овдје гдје је дошла и што је и у самом поступку спровођења пописа било толико малверзација и махинација.

„Немогуће је да се једном домаћинству или на једној адреси пријављује по 20-30 људи. Изгледа да ни то није било довољно, па сада код објављивања пописа они који нигдје у Европи нису резиденти у БиХ јесу“, рекла је Цвијановићева.

Запитала је чему служи попис уколико је он мањкав на такав начин и да су одступања и до 10 одсто.

„Ријеч је о важном статистичком документу који треба да послужи за планирање у будућности, а полазите са грешком од 10 одсто. Грешке морају да буду минималне. Бојим се да ће овдје грешка бити максимална“, упозорила је Цвијановићева.

Она је саопштила да ће са члановима АФЕТ-а разговарати о реформској агенди, али да не очекује ништа посебно од данашњег састанка осим да се размијене мишљења.

Цвијановићева је навела да се, када је ријеч о механизму координације, није дошло до краја.

„Очекујем да ћемо доћи до краја у наредом периоду. Очекујем више слуха од свих да буде постигнут договор који заиста одражава уставне надлежности. Без тога нема кретања даље. Не можемо да глумимо, морамо да препознамо шта нам је Устав дао од надлежности и који су нам онда задаци проистекли из свега тога. Ту се проблем може ријешити ако има добре воље“, сматра Цвијановићева.

Према њеним ријечима, на данашњем састанку биће ријечи и о социјално-економским питањима, плановима и сарадњи влада.

Састанку присуствује и предсједник Владе Федерације БиХ Фадил Новалић који прије сусрета није давао изјаве.

Архива