Упутити протестну ноту због Давутоглових изјава

09.05.2016 Актуелно

Он је нагласио да је писмо са овим захтјевом упутио Иванићу јер је посебно спорно то што Давутоглуове поруке долазе у исто вријеме када и информације о подршци организовању протестног скупа Савеза за промјене у Бањалуци.

„Давутоглуове ријечи су биле освајачке и промоција експанзивног неоосманизма. Он је ишао за тим да јасно пошаље поруке које смо и раније могли да чујемо у Сарајеву и нешто касније на Косову када је долазио /турски предсједник Реџеп Тајип/ Ердоган“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да је захвалан муфтији бањалучком Осману Козићу на квалитетном и на високом нивоу организованом отварању обновљене џамије Ферхадија у Бањалуци, али да су изјаве политичара на скупу биле недоличне и да су ишле у правцу напада на Републику Српску и српски народ у Српској.

„Оно што је одлазећи турски премијер рекао на том скупу апсолутно мора да буде осуђено“, рекао је Додик.

Предсједник Српске рекао је да на отварању Ферхадије, иако је било предвиђено, није говорио зато што није била истакнута застава Републике Српске иако је то био његов захтјев, те зато што као политичар није желио да допринесе скрнављењу тог скупа.

Давутоглу је изазвао инцидент када је на вјерском скупу у дворишту обновљене бањалучке џамије изјавио да су Турци „били овдје“, да су „сада овдје“ и да ће „ту бити заувијек“, те величао Алију Изетбеговића и „његово дјело“.

Архива