Српска ће наставити да блокира идеје Бакира Изетбеговића

11.05.2016 Актуелно

Додик је оцијенио да је то, прије свега, неуставно и да се мора поштовати воља ентитета који су кључни фактор у БиХ.

„Ако Бакир Изетбеговић мисли да ћемо прећутати или препустити њему главну ријеч у БиХ, то је његов проблем. Република Српска има аутентичну политику која се заснива на Уставу и Дејтонском споразуму“, рекао је Додик.

Коментаришући Изетбеговићеву тврдњу да је „главна препрека у процесима интеграције БиХ у ЕУ однос предсједника Републике Српске“, Додик је оцијенио да Изетбеговић очигледно има обавезу да брани премијера Турске у оставци Ахмета Давутоглуа.

Додик је поручио да политика неоосманизма, чији је дио и Бакир Изетбеговић, неће проћи што се тиче Републике Српске, те да Бањалука и Српска имају своје интересе.

„Поносан сам што је рекао да смо ми ти који не дозвољавамо оно што Бакир хоће заједно са Савезом за промјене да уради“, рекао је Додик.

Он је констатовао да је БиХ територијално интегрисана, али ментално и политички потпуно подијељена, те да интерес Републике Српске није централизована БиХ, већ јака Република Српска и БиХ која ће бити у функцији јаке Српске.

„Дејтонски споразум је у више наврата кршио високи представник стварајући илузију да је могуће централизовати БиХ“, подсјетио је Додик.

Додик је рекао да Савез за промјене није реаговао на изјаве Давутоглуа у Бањалуци, као ни на данашњу изјаву Изетбеговића, те да је владајућа коалиција у Српској, иако није већина на нивоу БиХ, имала много јаче аргументе него било која већина на нивоу БиХ.

„У том погледу, били смо давно спремни да ријешимо питање механизма координације, ‘Сејдић-Финци’ и друга питања, што је познато и Европи. Европљани знају да смо дали конструктивна рјешења, али та конструктивна рјешења не могу да развале Бакира Изетбеговића и његов интерес који иде за тим да наметне неки други концепт“, рекао је Додик.

Он је истакао да је Изетбеговић наставио идеологију свог оца да дневно чита „Исламску декларацију“ и подржава вриједности које је изнио Давутоглу у Бањалуци.

Додик је рекао да је свечаности отварања обновљене џамије Ферхадија у Бањалуци присуствовао искључиво поштујући вјернике и да није хтио да прави скандал, иако је догађај био такав да га је требало напустити.

„Одлучио сам да поштујем вјернике, али они који нису поштовали вјернике били су политичари муслимани као што је Давутоглу“, каже Додик.

Давутоглу је изазвао инцидент у суботу, 7. маја, када је на вјерском скупу у дворишту обновљене бањалучке џамије изјавио да су Турци „били овдје“, да су „сада овдје“ и да ће „ту бити заувијек“, те је величао Алију Изетбеговића и „његово дјело“.

Архива