Србије треба да стане иза Републике Српске у свим околностима

31.05.2016 Актуелно

„Ја имам повјерења и у њега и у предсједника /Србије Томислава/ Николића да ће се то и десити“, рекао је Додик на округлом столу „Паљење Балкана – од Македоније од Републике Српске“, који је одржан у Београду.

Додик је истакао да Српска никада није била лишена опасности да нестане, те да та опасност очигледно и данас постоји, посебно када у БиХ, како је рекао, постоји странце који су помало фрустрирани својим неуспјехом да доведу до краја разградњу Републике Српске.

Предсједник Српске је навео да је на многим састанцима био изложен пријетњама како њему тако и његовој породици када је тражено да прави уступке на рачун Републике Српске, попут инсистирања да се промијени име Републике Српске, да се бира један предсједник БиХ, а који би по правилу увијек био муслиман, да се укине полиција Републике Српске…

„А када сам све то одбијао, било је пријећено и мени и мојој породици. Зато сада и ова борба у вези са пописом…“, навео је Додик.

Додик је рекао да му није чудо ово све што се сада дешава, а што је карактеристично за обојене револуције – да се прво криминализује руководство, а потом да се користе социјална питања, која су они произвели, уз очекивање да се окрене јавност против личности.

Он је навео да је све изборе и све функције које је вршио добио легално, па тако и ову садашњу – предсједник Републике, те да је ОЕБС потврдио да су посљедњи избори били фер и поштени.

„Ја обављам своју дужност онако како мислим да треба, а мислим да у добре намјере Запада према нама не треба вјеровати“, нагласио је Додик.

Он је навео да је још више забринут чињеницом да Европа каква је некада била више не постоји, већ је сада пуна проблема и покушава да спаси свој социјални и неки други мир договором са Турском, која се годинама укључује у рјешавање унутрашњих питања у БиХ и увијек, искључиво, на муслиманској страни и то сви у Српској и виде.

„Ми смо већ ових дана колатерална штета или се покушава да то будемо, да нас убаце у колатералну штету односа у Европи, која не може да ријеши питање милион и по избјеглица, доведена је до пропасти, а када то кажете онда се љуте на вас и кажу – он није за дијалог. Можете да будете прихватљиви само ако ћутите“, рекао је Додик.

Додик је истакао да он није такав политичар, нити жели да погађа шта они мисле ујутро рано, прије него било што и кажу. „Нисам такав био ни када су ме третирали као неког који је за њих прихватљив. Базични моји ставови о Српској и спрском народу нису промијењени. Исти су и онда и сада“, нагласио је Додик.

Предсједник Српске је рекао да није дошао на овај скуп да буде брањен и одбрањен, него да јасно говори о стварима за које многи мисле у БиХ, поготово странци, али и неки квазилиберали у Србији, да су то теме прошлости, које треба бацити у страну.

Он је рекао да су Србија и српски народ за вријеме Слободана Милошевића сатанизовани и успостављен је систем казне, који се спроводи без обзира ко у Србији био на власти.

„Можете да доведете било кога у Србији на власт, али казна за Србе и Србију остаће иста, зато што је некада у историји имала неког Милошевића. Ја сам веома добро разумио и схватио на који начин смо постављени“, истакао је Додик.

Он је навео да је Република Српска случајност у перцепцијама оних који су хтјели да направе своје политичке каријере на лажима, попут Клинтонових људи, који су на примјер на лажима о дешавањима на сарајевској пијаци Маркале направили озбиљне каријере у Америци.

Они и данас, каже Додик, остају при својим ранијим замислима – да је Република Српска нека случајност, која временом треба да ишчезне и да нешто што се зове Република Српска буде празна љуштура, без садржаја, а кад је већ празна, онда је ни народ неће вољети, нити тражити њену заштиту.

„Тако они мисле и зато је у БиХ и инсталисан високи представник који је наметао законе и мијењао изворни Дејтонски споразум“, навео је Додик у обраћању на округлом столу „Паљење Балкана – од Македоније од Републике Српске“, који је одржан данас у Београду.

Архива