Срби су увијек доносили слободу

28.05.2016 Актуелно

„Пошто Срби нису имали државу у Крајини и нису је имали на просторима данашње Републике Српске, могао се десити Јасеновац у Другом свјетском рату и зато је непријатељ могао да нас одведе на то стратише и побије више од 500.000. Данас причају како су Срби ти који не заслужују поштовање“, истакао је Додик у обраћању окупљеном народу пред древним фрушкогорским манастиром Крушедол.

Додик је поручио да Срби данас имају државе које су гаранција њихове слободе. „Ми смо слободан народ који је и за друге на просторима бивше Југославије кроз историју доносио слободу“, нагласио је Додик.

Он сматра да је српски народ био у великој заблуди, јер је до краја био одан југословенској идеји. „Српски народ морао је да остане одан српској идеји, никако југословенској“, оцјењује Додик.

Предсједник Српске је напоменуо да су други разградили Југославију и створили своје државе, а да су од Срба направили реметилачки народ, иако то никада нису били нити ће бити.

„Ми смо слободан, слободарски народ, који и данас жели слободу другима, али хоћемо да се поштује и наша слобода, да се поштују наше државе Република Српске и Србија, наша култура и наша вјера“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, данас се тешко живи, не само у српским државама него и у другима на просторима бивше Југославије.

„Не живе Словенци добро као што су живјели у Југославији, као ни Хрвати у Хрватској. Хрвати су данас најзадужнији народ на Балкану заједно са Словенцима“, каже Додик.

Он тврди да Срби једино имају шансу кад су сабрани, обједињени и окупљени. „Зато је и овај Крушедолски сабор – сабор окупљања и манифестација наше воље и жеље да будемо заједно“, оцијенио је Додик.

Он је поручио да може да буде колико хоће граница, али да Срби у Републици Српској и Србији ментално живе исти живот, имају исту културу, исти језик, пишу истим писмом и истој Цркви вјерују.

„Црква је најснажнији елемент српског идентитета и зато јој се морамо враћати. Црква је преживјела све непогоде српског народа које су га пратиле кроз бурну историју“, закључио је Додик.

Архива