Република Српска настала на страху од Јасеновца

24.05.2016 Актуелно

„У том погледу страх од тога и стварања Туђманове независне државе Хрватске, односно у то вријеме Хрватске која се издвојила, апсолутно је представљала озбиљан страх Срба који је довео до формирања саме Републике Српске“, рекао је синоћ Додик.

Он је за београдску телевизију „Хепи“ поводом позива првог потпредсједника хрватске Владе Томислава Карамарка да одговори на чему је настала Република Српска, указао да је Српска, осим на страху од Јасеновца, „формирана и на страху и чињеници да ни у Книну нема никога од Срба или има веома мало, као ни у Вргин Мосту и многим другим мјестима“.

Додик је објаснио да би повод овом Карамарковом ружном наступу могла бити намјера да скрене пажњу јавности због проблема у вези са „неким новцем који је примила његова жена“.

Предсједник Српске оцијенио је да је кључни проблем бивше Југославије било стално сукобљавање између Срба и Хрвата и додао да Југославија не би пропала да се успјело пронаћи рјешење за српско-хрватске односе.

„Данас је хрватски народ створио своју државу, српски народ данас има Србију и Републику Српску и у том погледу мислим да имамо ефективну власт – и они и ми на просторима држава које имају, и у том погледу мислим да је учињено генерално историјско раздвајање“, рекао је Додик.

Он је указао да су преостали само проблеми из прошлости, али да они треба да буду институционалног карактера и да се њима баве судови, или пак да се да надокнада за Србе који су истјерани и којима су отете куће и станови.

„Међутим, озбиљна неправда је направљена поново Србима из Хрватске у чињеници да улазак у ЕУ није био довољан разлог да се ријеши статус Срба и њихове имовине у Хрватској, него је то прогледано кроз прсте Хрватској“, закључио је Додик.

Он је оцијенио да је /почињена/ „потпуна историјска грешка српског народа“, који је био навучен на причу о југословенству и дао све што је могао да донесе слободу за друге народе, а они су му вратили на овако безочан начин – распарчавањем земље.

„Када кумулативно погледате од Словеније до Македоније, морате признати да је најстрадалнији народ у процесу распада бивше Југославије био српски народ, који је маргинално присутан или га нема у Хрватској, као и у Словенији, гдје је био многољудна заједница“, рекао је Додик.

Он је истакао да данас у Сарајеву нема 152.000 Срба, у односу на период прије сукоба деведесетих година 20. вијека и да их је преостало тек око 8.000, а да се одржава прича давно пласирана као лаж како су Срби вршили етничко чишћење.

„Гдје је 150.000 Срба из Сарајева ако је неко вршио етничко чишћење?“, упитао је Додик.

Предсједник Републике Српске рекао је да већ 20 година траје покушај да се дискредитује и укине Република Српска и објаснио да је Си-Ен-Ен наметнуо лажну причу да су Срби убили 300.000 муслиманима, на чему се формирала идеја да су Срби криви и да треба редуковати права Републике Српске, а испоставило се да је било 96.000 страдалих на све три стране.

Он је објаснио јавности у Србији да се Бањалука не противи да се објаве резултати посљедњег пописа становништва у БиХ, али се противи нетачним подацима.

„Манипулишу подацима они који хоће да прикажу да у Републици Српској има 160.000 више муслимана, а то раде тако што су на попису у једном стану у Сребреници пријављена и пописана 72 лица, а стан има 50 квадрата или примјера да је на десетине људи пријављени да живе у џамијама, а живе у иностранству“, објаснио је Додик.

Он је указао да Република Српска жели да се примијене међународни стандарди, јер се према међународним стандардима зна шта је резидент, а шта нерезидент, и поручио да се не могу статистике градити на лажним подацима.

Додик је рекао да муслимани сматрају да треба да се прихвати фарса око пописа и да, „пошто имају тужилаштво, користе тужилаштво и пријете тужбама“.

Објашњавајући јавности у Србији како Бошњаци заобилазно настоје да смање права Срба, Додик је испричао да су се представници Срба три године у Сарајеву борили да се законом омогући право становника БиХ да се приликом пописа национално изјасне.

Да се у томе није успјело, упозорава Додик, лако се могло десити да сви Срби одједном буду подведени под „босанце“.

„То је још изасланик Аустроугарске /Бењамин/ Калај хтио да наметне босански језик, нацију и писмо. Значи ништа се промијенило што се тиче странаца и ми смо на истоме, боримо се као прије 1914. године, када је Калај написао концепцију коју сада спроводи у значајном обиму међународна заједница“, рекао је Додик.

Он је навео да су стални покушаји да се укине Република Српска, али да од карактера људи на власти зависи како ће то да иде.

„Ако имате довољно карактера да браните оно што имате као међународно верификовано право немате ниједан проблем. А ако се препаднете странца који вам доноси папир који требате потписати, гдје пише како требате казати: ‘Ево образовање из неких далеких циљева које ми нећемо ни досањати, треба да буде на нивоу БиХ’, онда пристајете да вам увале да ‘босански’ језик буде званични језик и мијењате карактер нације којој припадате“, рекао је Додик.

Он је истакао да Република Српске данас живи стабилан политички живот да
функционишу све институције, Влада редовно обавља све своје послове, а да је актуелна скупштинска већина која је формирала Владу повећала подршку од 42 на 46 гласова од укупно 83 посланика колико има Народна Скупштина Републике Српске.

Поводом недавних скупова у Бањалуци Додик је објаснио да су опозицију, која је губитник на општим изборима у Српској, из калкулантских разлога узели у Сарајево због већине јер Бакиру Изетбеговићу „није одговарао Милорад Додик зато што има свој став, у покушају да дестабилизују Републику Српску“.

„Република Српска је осам година прије тога имала власт коју је чинила моја партија и двије политичке партије на нивоу Српске и на нивоу БиХ. Тих година Српска је била најзначајнији фактор на нивоу БиХ и ништа се није могло без одлуке саме Републике Српске“, рекао је Додик.

Он је навео да су „онда дошли избори у којима је избором странаца, јер је њихова помоћ за ту групацију била велика, и Бакира Изетбеговића који је бирао кога да узме, узео оне који су изгубили у Републици Српској, и они се сада покушавају вратити у Српску да наметну одређене политичке процесе“.

Додик је рекао да све анкете говоре о томе да је СДС на изборима имао 24 одсто гласова, а сада има 11, за разлику од СНСД-а, која је имала 28 а сад је на 36 одсто.

„Од 2006. године смо на власти, а можете мислити како се фрустрира опозиција. Ниједне изборе нису могли да добију. Излазили су сваке двије године у тих 10 година, значи пет пута и свих пет пута смо побиједили ми“, подсјетио је Додик.

Он је рекао да „БиХ и није нека посебна држава“, него је склепана да не успије, урађена тако да буде експеримент.

„Тај експеримент подразумијева чињеницу да БиХ нема никакве надлежности за многа питања. Све надлежности се налазе у ентитетима. Док Федерација БиХ претендује да ојача заједнички ниво у Сарајеву и сасвим им је свеједно да ли је то на ентитету или на заједничком нивоу, нама није свеједно“, рекао је Додик.

Он је објаснио да Република Српска жели да њен ентитетски ниво буде далеко јаче оспособљен.

Истичући да он доживљава Републику Српску као државу по свему – по територији, ефикасној влади и народу који подржава ту Владу, Додик је указао да су то и критеријуми које је међународни конгрес у Монтевидеу из 1938. године усвојио као основне критеријуме за проглашење једне државе.

Он је указао да се притисци на Српску врше од њеног формирања. „Од почетка је постојало неко обећање Алији Изетбеговићу да он има право на БиХ, да је Србима довољна Србија, да Хрватска треба да очисти Србе, а БиХ да наметне муслиманску вољу и да Република Српска представља проблем“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је Бањалука од априла 1992. до 1996. године била без струје и подсјетио да има огромне губитке јер је у рату погинуло 29.000 Срба.

„Ми смо сви загледани у Србију, волимо је и доживљавамо као своју земљу и немамо намјеру да се повучемо са те позиције. То, наравно, смета западњацима“, поручио је Додик.

Архива