Протест – посљедња шанса опозиције да остане на окупу

11.05.2016 Актуелно

Цвијановићева је навела да ће митинг владајуће коалиције у Српској бити организован и да ће се одвијати у складу са законом, јер је закон нешто што се мора поштовати.

„Поруке са митинга треба да покажу да су сви окупљени који дођу на тај митинг обједињени. Мислим да ће то бити празник за Српску са аспекта порука које желимо да пошаљемо и свега што треба да радимо у будуће“, рекла је Цвијановићева синоћ за Радио-телевизију Републике Српске.

Она је навела да ће митинг показати да оно што каже опозиција није став већине и цјелокупне јавности, већ да постоји једна друга јавност која је бројно већа и која подржава оно шта ради владајућа структура у Српској.

Говорећи о протесту опозиције, који је заказан за исти дан у Бањалуци, Цвијановићева је истакла да је то посљедња шанса опозиције да остане на окупу и да се на неки начин припреми за предстојеће активности.

„Не спорим опозицији право на протест док год се понашају у складу са законом. Никада се ствари нису рјешавале на улици“, рекла је Цвијановићева и додала да се нада да ће оба митинга у Бањалуци протећи достојанствено и безбједно.

Она је истакла да су избори једино мјесто гдје треба да се потврди да ли неко има подршку народа.

Цвијановићева сматра апсурдним да се организује протест онако како је то конципирала опозиција, само четири до пет мјесеци пред локалне изборе на којим треба да се покаже ко има какву снагу.

„Мислим да грађани Републике Српске разумију да смо, понашајући се на одређен начин ових 10 година, приоритетно имали на уму Републику Српску и заштиту њених институција, због чега је владајући блок био награђен на прошлим изборима“, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да се Влада Републике Српске први пут суочава са новом политичком чињеницом да на нивоу БиХ има људе који долазе из Републике Српске, а да са њима не може остварити адекватну сарадњу и заједно радити у интересу Српске.

„Те политичке партије врше веома лоше власт на нивоу БиХ, изоловано и на начин да се обрачунавају са институцијама Републике Српске. Те партије су на власти у већини општина Српске у којима је ситуација катастрофална и нису оправдали повјерење грађана“, каже Цвијановићева.

Она је навела да је у интересу Републике Српске неопходно да има сарадњу са људима који врше власт на нивоу БиХ и у Републици Српској, али да то, нажалост, није тренутно случај.

„Као премијер Републике Српске примјећујем да политичким партијама из Српске које врше власт на нивоу БиХ заједничке институције служе за обрачун са републичким институцијама. То је нешто што је само на штету Републике Српске“, упозорила је Цвијановићева.

Она је рекла да им замјера што развлашћују капацитет Републике Српске, промовишући сасвим супротан функционални приступ.

„Тај приступ подразумијева да би одлуке требало да се доносе у Сарајеву, а да у Бањалуци само климамо главом и да показујемо одређену потчињеност Сарајеву“, навела је Цвијановићева и нагласила да то не пада напамет Републици Српској јер су њене надлежности прецизране Уставом.

Она сматра да „политички представници опозиционих странака из Српске у Сарајеву свјесно сужавају простор Републици Српској и њеним институцијама из осветничке политике према власти у Српској која је добила подршку народа на прошлим изборима и према грађанима који су их бирали“.

Одговарајући на питање да ли се протести опозиције у Српској најављени за 14. мај у Бањалуци могу подвести под неку врсту „балканског прољећа“, Цвијановићева је рекла да је то „покушај да се то подведе под кишобран низа активности које се дешавају у Македонији и Црној Гори“.

„Овдје постоји неколико чињеница, избори, изборни побједници, али и изборни губитници који не желе да признају резултате изборе“, каже Цвијановићева.

Она је рекла да су предстојећи локални, као и општи избори за двије године прилика да грађани кажу да ли подржавају власт у Српској.

„Опозиција у Српској никада није прежалила намјеру да протесте из Федерације БиХ прије двије године прелије у Републику Српску“, каже Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да је важно да на изборима постигнете резултат, јер то говори шта о вама мисли народ који је са вас гласао када је подржао СНСД и владајућу колаицију у Републици Српској која је већ 10 година на власти.

„Опозиција која организује протесте позива се на народ, а да је народ хтио они би били изабрани на прошлим изборима“, закључила је Цвијановићева.

Архива