Потребно јединство власти у Српско о питању пописа

20.05.2016 Актуелно

„Ако сам било којим чином поводом овог питања некога иритирао, повлачим своје ријечи и позивам да сједнемо и да се договоримо о начинима на које ћемо реаговати. Ово није питање ни Милорада Додика, ни Младена Босића, ни Младена Иванића, ни Жељке Цвијановић, већ наше будућности, базичних података везаних за Републику Српску“, рекао је предсједник Српске.

Он је истакао да предсједник не објављује резултате пописа становништва и да је потпуно погрешно било какво сукобљавање о том питању.

„Нисам разумио свој приступ као приступ оптуживања, већ сам апеловао на људе који сједе у Савјету министара БиХ на који начин би могли да утичу, а ми ћемо данас на сједници Владе Српске одабрати начин на који ћемо реаговати на ово питање. Сигурно је да тај попис нећемо признати“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је навео да ће власт Српске у континуитету спорити сваку базу која покуша да наметне ту врсту пописа.

Додик је подсјетио да су српски представници 2007. године, када је високи представник хтио да мијења Пословник о раду Парламентарне скупштине БиХ, рекли да то неће подржати, па је то питање остало у Савјету министара и парламенту БиХ.

„Када се кренули да то додатно промовишу и ојачају, онда је Никола Шпирић као предсједавајући Савјета министара БиХ поднио оставку, а Милорад Живковић као предсједавајући Представничког дома најавио оставку, након чега је међународна заједница, која је у том моменту била неприкосновена, повукла ту одлуку“, рекао је Додик.

Он каже да је ову сугестију дао поучен управо овим као примјером добре праксе коју би требало примјењивати у свим одсудним ситуацијама, као што је и ова, али да је одлука на представницима Републике Српске у институцијама БиХ.

„Овог тренутка прекидам било какву полемику са било ким о том питању. Потребно нам је јединство“, поручио је предсједник Републике Српске.

Архива