Односе међу народима нико не смије да квари

23.05.2016 Актуелно

Додик је рекао да Срби и Хрвати треба да наставе да његују добре односе унутар БиХ, као што добре односе, како је истакао, треба његовати и са Бошњацима. Што се тиче Срба и Хрвата, Додик је напоменуо да Карамарко не разумије те односе у контексту БиХ.

„Срби и Хрвати су ријешили своје међусобне односе. Срби имају Републику Српску и Србију, Хрвати имају Хрватску, остало је да ријешимо питање злочина и имовине. Зато мислим да није било никакве потребе да Карамарко ни Комарица то питање рециклирају на овакав начин. Тешка питања из прошлости треба ставити у оквир правосуђа и надокнада за штету, а односе треба да наставимо развијати на најбољи начин“, рекао је Додик.

Рекао је да Република Српска уважава чињеницу да је Колинда Грабар-Китаровић, предсједница Хрватске, посјетила Бањалуку, и да је том приликом с њом покренуо озбиљан дијалог управо да се тешка питања из прошлости оставе институцијама, а да се граде добри односи.

„Треба његовати добре односе са свима, не само с Хрватима него и с Бошњацима. Али морам да кажем да чим неко у Србији проговори о стању у БиХ – накостријеши се сва јавност у Сарајеву. Сада сви ћуте, чак подржавају Карамарка. А чим неко нешто каже из Србије, ако то није Чедомир Јовановић одмах је то дочекано на нож“, каже Додик.

Додао је да Карамарку поставља питање односа Хрватске према Србима, злочинима над њима и њиховом протјеривању из Хрватске, те одузимању њихове имовине, нелегалној акцији Хрватске војске у Републици Српској, посебно уништењу Мркоњић Града, те наводи да је Република Српска настала на патњама и жртвама Срба, а не на злочину.

„Ако ме пита на чему је настала Република Српска, онда ћу му рећи да је настала у жељи српског народа да се одбрани од идеологије усташтва која је 500.000 Срба одвела у Јасеновац, а Карамарко наставља ту врсту политике у самој Хрватској. Република Српска је настала на увјерењу да Срби имају право на живот и слободу и на чињеници да се на тај начин рјешава питање односа Срба и Хрвата који су кроз историју увијек били супротстављени“, рекао је Додик.

Додик: Хрватске блокаде Србије не доприносе бољим односима

Хрватско показивање анимозитета према Србији блокирајући њен пут ка ЕУ је непотребно и не доприноси бољим односима Срба и Хрвата уопште, рекао је Додик.

„Политика актуелне владе Хрватске у том погледу не доприноси укупном разумијевању међу народима, а није ни пристојно да Хрватска на тај начин блокира напредак Србије. А ако је Хрватска мјера пута Србије у ЕУ, онда јадна је ЕУ“, рекао је Додик.

Архива