„На скуповима у Бањалуци Српска показала пуни демократски капацитет“

15.05.2016 Актуелно

Грађанима су се обратили представници владајуће коалиције, али и бројне познате личности које су подржале митинг. Предсједника Милорада Додика, у свом говору, истакао је да су у Српској сви побједници и да је Српска показала своје добро лице упркос појединим прогнозама да ће бити поприште сукоба и ексцеса.

Организовање пријевремених предсједничких и парламентарних избора са предстојећим локалним изборима и формирање прелазне владе националног спаса, неки су од захтјева које су лидери опозиције прочитали на протестима у парку Младен Стојановић у Бањалуци.

Траже и расвјетљавање, како кажу, свих политичких убистава и корупционашких афера у Републици Српској, и стављање ван снаге одлуке о поскупљењу електричне енергије. Лидери опозиције су затражили да се и у Радио телевизији Републике Српске уведе принудна управа јер, како сматрају, РТРС није објективан у информисању јавности.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик захвалио се опозицији што је свој скуп у Бањалуци организовала на миран и цивилизован начин иако се, како је рекао, његови и ставови опозиције дубоко размимоилазе. У изјави за СРНУ Додик је оцијенио да је Република Српска, без икакве дилеме, манифестовала свој пуни демократски капацитет и зрелост. Нагласио је да само озбиљне, уређене и демократске земље, без икаквих инцидената или сукоба, у исто вријеме на раздаљини од километар могу организовати два скупа различитих политичких опција.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је поносна и задовољна зато што је Република Српска показала да је њена снага у њеним грађанима и институцијама. Гостујући на нашој телевизији оцијенила је да је Република Српска досегла праву демократију, показала способност својих институција, свијест својих грађана и њихову љубав према Републици Српској. Она је захвалила свим грађанима који су, како је рекла, у огромном броју дошли на митинг „Срцем за Српску. Стоп издаји“ али и учесницима скупа који је организовала опозиција јер су свој скуп завршили достојанствено.

Предсједник Владе Републике Србије Александар Вучић честитао је народу и свим политичким актерима Републике Српске на исказаној демократској свијести. „У име Владе Републике Србије и своје лично име, честитам народу Републике Српске и свим политичким актерима, на исказаном демократском политичком капацитету и потенцијалу, уз жељу да Република Српска увек буде мирна, стабилна и економски снажнија“, истакао је премијер Вучић у отвореном писму – честитки.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, оцијенио је да су политичари, током јучерашњих скупова у Бањалуци, показали одговорност према Републици Српској и народу. Лукач је потврдио да је више од 2.000 полицајаца обезбјеђивало оба скупа јер је било много најава да појединци могу да искористе најављене протестне шетње да би изазвали хаос у Бањалуци. Лукач је рекао да је, према евиденцијама МУП-а, у град ушло 139 аутобуса Савеза за промјене и 251 аутобус СНСД-а и других партнерских странака у власти.

На митингу власти на Тргу Крајине окупило се више од 35.000 људи, а на протесту опозицијеу парку Младен Стојановић 5.500.

Архива