Додик: Република Српска једини гарант слободе српског народа

12.05.2016 Актуелно

Додик је, у обраћању на централној свечаности обиљежавања Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ у Касарни „Козара“ у Бањалуци, истакао да је прије 24 године као посланик гласао за формирање Војске Републике Српске.

Предсједник Републике Српске честитао је свим припадницима Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука 12. мај традиционалним поздравом „Помозж Бог, јунаци!“.

„У процесу распада бивше Југославије није се смјела поновити историја страдања српског народа на овим просторима, када нисмо имали војску и државу. Због тога је било важно формирање Војске Републике Српске“, навео је Додик.

Он је нагласио да је рат српском народу наметнут, а да су Срби жељели одбрану вјековних огњишта и слободу.

Додик је навео да сада не би гласао за укидање Војске Републике Српске која је била гарант слободе за српски народ.

Предсједник Српске рекао је да су Срби Југославији дали више него што је требало и да је та земља била заблуда.

„Због тога са поносом данас гледамо на Србију која је гарант стабилности и мира“, истакао је Додик.

Он је напоменуо да је Република Српска прихватила Дејтонски споразум и да је унијела свој суверенитет у БиХ.

„Међутим, високи представници отимали су надлежности Републике Српске, што не смије бити заборављено“, рекао је Додик.

Он је навео да Република Српска жели мир, а да је Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук најбољи представник Српске у Оружаним снагама БиХ.

„Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук Оружаних снага БиХ баштини слободарску традицију српског народа и тако треба да буде и убудуће“, рекао је Додик.

Он је нагласио да Република Српска неће заборавити припаднике Војске Српске који су животе дали за Републику.

Свечаности у Касарни „Козара“ у Бањалуци присуствовали су и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, други представници Владе Републике Српске и Народне скупштине Републике Српске, те замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић и представници осталих институција БиХ.

На свечаности су били и војно-дипломатски представници акредитовани у БиХ, као и некадашњи официри и припадници Војске Републике Српске, те представници Српске православне цркве, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и бројне друге званице и гости.

 

Архива