Додик: Пријевремени предсједнички избори у Српској када Иванић поднесе оставку (ВИДЕО)

17.05.2016 Актуелно

Додик је рекао да пријевремени парламентарни и предсједнички избори у Српској нису спорни, под условом да буду одржани у исто вријеме са изборима на нивоу БиХ.

„Ти избори могу да се десе тако што ће посланици из свих партија из Српске поднијети оставке чиме ће бити створени услови за изборе за Представнички дом /парламента БиХ/“, рекао је Додик новинарима пред почетак сједнице Народне скупштине Српске.

Он каже да је за разговор о тој теми, али и о томе да референдум о Дану Републике Српске, чије је питање дефинисано раније, буде одржан када и избори.

„Имамо одличну прилику да извођењем народа на биралишта ријешимо неколико питања“, рекао је Додик.

Предсједник Српске истиче да се питање референдума мора вратити на дневни ред, јер је кључно и да не би требало да буде занемарено.

Он је подсјетио да је разговарао са српским чланом Предсједништва БиХ Младеном Иванићем, који му је пренио став политичке групације којој припада да би референдум о Дану Републике требљало да буде одржан након избора.

„Ми смо имали приступ да то буде сад, јер мислим да би то било најбоље. Међутим, имајући све то у виду, нека то буде неко средње вријеме – дан избора“, истакао је Додик.

Он каже да је као предсједник СНСД-а био на састанку посланичког Клуба ове странке на којем је разговарано о данашњем раду Народне скупштине Српске, те договорена подршка актима које је предложила Влада Српске и евентуалним могућим врстама одговора током засједања.

Говорећи о изјави премијера Српске Жељке Цвијановић о три могућа посланика опозиције која би прешла на страну скупштинске већине, Додик је рекао да се већ дуже вријеме разговара са једним бројем људи.

„СДС је на изборима добио 24 посланика, а сада их има 18 или 19, а од тога нису сви из СДС-а, тако да има мање посланика него у прошлом скупштинском саставу. То говори о дебаклу политике које СДС води“, навео је Додик.

Он је подсјетио да су из СДС-а настале двије нове политичке опције – у Бијељини и Бањалуци, додајући и да је створена Изворна СДС као политичка партија која је раније постојала, а сада се ојачала.

„Ми смо на изборима освојили мање посланичких мандата него што данас имамо у Клубу СНСД-а, а окупљамо структуру већу него на самом почетку /мандата Скупштине/ и скупштинска већина је стабилна“, нагласио је Додик.

Архива