Додик: Поређење Блајбурга и Бањалуке страшно и недопустиво

18.05.2016 Актуелно

„До сада Вам се нисам обраћао на овакав начин, али повода за овакво обраћање било је више. Сматрао сам да је у држави порушеног повјерења понекад добро и прећутати неке ствари зарад вишег циља и да би преписка с Вама, ма како утемељена била, нас све заједно удаљила од тог циља. Међутим, Вашим јучерашњим иступом, када сте не трепнувши поредили Бањалуку са Блајбургом, пређена је граница трпљења, коју смо, свако са своје позиције, и Ви и ја, дужни да одржавамо“, истакао је предсједник Српске у писму бискупу бањалучком.

Додик је навео да је јучерашњом ничим изазваном изјавом Комарица дирнуо у „најсветије мученике којима је помен одржан прије неки дан у Доњој Градини, и не само у њих, већ и оне у Дракулићу и бројним стратиштима из Другог свјетског рата у и око Бањалуке“.

„Ви сте служили мису за жртве Блајбурга, и то је Ваше право. Сигуран сам да знате да су неке од блајбуршких жртава одговорне за наше страдање у Поткозарју, Бањалуци и Доњој Градини, али да ниједна од наших жртава није одговорна за смрт људи којима сте служили мису у Блајбургу. Стога је поређење Бањалуке и Блајбурга у најмању руку страшно“, нагласио је Додик.

Предсједник Српске је навео да схвата да је Комарица као пастир свог народа забринут за његову садашњост и будућност, и на томе му одаје признање, и спреман је да му у томе увијек помогне.

„Само нисам сигуран да својим изјавама помажете ни својој духовној дјеци, ни нама, Вашим комшијама. Ваше изјаве посебно тешко одјекују у новије вријеме, јер ни из једне вјерске заједнице у БиХ не долазе тешке ријечи, већ напротив, само позиви на мир, праштање и помирење. Преузвишени бискупе бањалучки, прошлост не можемо мијењати, ни ову скорију ни ону мало даљу. Али сам сигуран да пажњом, трудом и толеранцијом можемо битно утицати на будућност на овим просторима, будућност за све грађане Републике Српске, ма ком Богу се молили и коју вјеру исповиједали“, истиче се у писму.

Додик је поручио бискупу бањалучком да је, као предсједник Републике Српске, спреман да учини све да будућност буде боља од прошлости и позива га да и он, као духовни отац свог народа, учини исто.

Архива