Додик: Од идуће године у свим школама час посвећен бањалучким бебама

20.05.2016 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је данас да ће сљедеће године на дан када је умрла прва од 12 бањалучких беба у свим школама у Српској један школски час бити посвећен том страдању.

„Договорио сам се са предсједником Владе Српске Жељком Цвијановић да сљедеће године на данашњи дан у свим средњим и основним школама наше Републике један школски час буде посвећен животима и страдањима тих дана. Као друштво имамо ту одговорност“, рекао је Додик на обиљежавању 24 године од смрти 12 бањалучких беба.

Он је нагласио да се сјећању на овај догађај мора приступити на посебно осјетљив начин, да то не буде само дан окупљања пред спомеником, већ да младе генерације сазнају о страшним данима за цијели један народ.

„Наметнута страдања могу се објаснити само једним – постојала је сила која је била јака. Наше право на живот и слободу није било дио универзалних права о коме они најчешће причају тамо у УН. Очигледно то није важило за нас“, навео је Додик.

Он је рекао да се „убиство и страдање“ 12 беба не може опростити, ма колико хришћански било опраштање. Додик је рекао и да не може да разумије како је могуће да неко није дао дозволу за само један прелет.

Додик каже да неки из генерације људи која је одлучивала у вријеме страдања 12 беба неће одговарати за овај злочин јер полако напуштају свијет.

„Вјероватно ће неко када прођу наше генерације за неколико десетина година то ставити у фокус и казнити оне који су већ на другом свијету. То није правда, већ, можда, тек мала сатисфакција за читав наш народ. Али, неправда“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, народ се окупља пред спомеником „Живот“ да би се подсјетио на трагедију страдања 12 беба, од чије су смрти прошле 24 године, и подсјетио на вријеме када су многи били арогантни и одлучили да српски народ ставе са друге стране историје.

Предсједник Српске рекао је да је за мајке беба то цијели живот, а за српски народ изузетно тужан дан, јер би данас те бебе били младићи и дјевојке који би се укључили у друштвени живот.

На споменик „Живот“ вијенце су, уз мајке беба, положили и предсједник Републике Српске Милорад Додик, делегација Народне скупштине, затим Владе Српске, предвођена премијером Жељком Цвијановић. Пошту је одала и Диана Чекић као изасланик српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, те делегације удружења која окупљају борачке организације. У име Србије вијенац је положио генерални конзул у Бањалуци Владимир Николић, као и представници бањалучке канцеларије Мисије ОЕБС-а.

У оквиру обиљежавања смрти 12 бањалучких беба усљед недостатка кисеоника у болници прије полагање вијенаца на споменику „Живот“, служен је парастос и положено цвијеће на гробници гдје су бебе сахрањене на Новом гробљу.

У прољеће 1992. године, до пробоја коридора, бањалучка регија је у окружењу муслиманско-хрватских снага. Упркос бројним апелима разним међународним организацијама није дата дозвола за прелет авиона са неопходним кисеоником.

Архива