Hико не може да разбије српско јединство у БиХ осим самих Срба

11.05.2016 Актуелно

Додик је изразио увјерење да ће Српска након 14. маја изаћи још снажнија, јер ће показати свој демократски капацитет тако што ће у једом дану у непосредној близини бити одржана два различита политичка скупа без икаквих инцидента и проблема.

Он је истакао да је сигуран да Срби имају толико памети да све прође мирно и достојанствено и да свако пошаље поруке које жели да пошаље.

Предсједник Српске је рекао да вјерује у способност полиције Републике Српске да она може потпуно мирно да обезиједи све скупове и да се супротстави било каквим протестима који иду за тим да унесу насиље.

Додик је изразио увјерење да Бакир Изетбеговић ужива у овоме што ће се десити 14. маја у Бањалуци убијеђен да ће то довести до немира и сукоба.

Он је навео да је Бакир Изетбеговић узео Младена Босића као изборног губитника у Републици Српској да са њим заједно прави власт да би се правио проблем са Српском.

„Прије тога, СНСД је осам година имао власт и у Републици Српској, имао своје представнике у Сарајеву и био кључни фактор БиХ. То наравно, није одговарало муслиманима, поготово Бакиру Изетбеговићу и све су учинили да прекину тај континуитет и тако су довели своје послушнике који су до сада донијели најмање 30 штетних одлука за Српску. Нажалост, она данас више није важан фактор у БиХ иако је свих претходних година то била. Ништа се без ње није могло и ништа се није радило. Данас, имамо Србе код Бакира Изетбеговића који раде са њим на питањима која су директно против Српске“, истакао је Додик за „Спутњик“.

Шта Бакир Изетбеговић мисли о Србима и Републици Српској, каже Додик, довољно говори то да он један апсолутно коректан став предсједника Србије Томислава Николића у коме он жели све добро БиХ и Српској види као лошу поруку БиХ.

„С друге стране, не види Даутоглуа који овде прича о стварима за које је потпуно сигуран да не можемо да их прихватимо, па ни то да велича његовог /Бакировог/ оца Алију у сред Бањалуке. Алија Изетбеговић је синоним за страдање 150.000 Срба који су морали да оду из Сарајева, и не можемо на тај начин у БиХ да разговарамо. Зато је ова земља без шансе. Она се разишла у свом менталитету“, констатовао је Додик.

На питање да прокоментарише изјаву Данијела Сервера који је рекао да његово инсистирање на праву на референдум Српске ствара већи проблем Србији него што је то Косово, Додик је рекао да се Сервер залаже за неки концепт за који се залаже и Сарајево.

„Он никада није имао смјелости да се суочи са мном и мојим ставовима, иако је за то било прилике. Тиме је показао да његова аргументација нема снагу. Он дуго година заступа идеје које су овде у БиХ апсолутно неодрживе. Босна је ментално и национално подијељена, а та његова порука је искључиво везана за то да се обезбиједи централизација у БиХ. Он то упорно говори и он је омиљени лик сарајевских медија који су под контролом Бакира Изетбеговића“, рекао је Додик.

Када у Републици Српској, додао је Додик, постоје политичари које странци „ломе“, онда се каже да Београд нема шта да се мијеша, а кад покажу своју немоћ да „дисциплинују“ Републику Српску за идеје које су по правилу против интереса српског народа, и када виде да је неко чврст у својим ставовима у Српској, онда у својој немоћи траже од Београда да дисциплинује руководство Републике Српске.

„Ми са Београдом имамо изузетну сарадњу, она је мотивисана заједничким интересима. Ми из Републике Српске нећемо одустати, а ваљда ће једног дана људи попут тог Сервера престати да говоре, иако њега нико више не узима за озбиљно“, нагласио је Додик.

Архива