Додик: Добровољачка најбољи примјер да су Суд и Тужилаштво БиХ политичке институције

03.05.2016 Актуелно

– Прекршити договор и убити људе који су се повлачили мирно и неугрожавајући никога, по свим међународним конвенцијама, представља најсвирепији ратни злочин. Ипак, оно што у цијелој овој трагедији оставља најгорчи укус и изазива осјећај потпуне неправде, јесте чињеница да, без обзира на постојање снимака на којима неко недвосмислено издаје наређење да се ти невини људи убију, за тај злочин још нико није одговарао – оцијенио је Додик.

Предсједник Додик је додао да примјер злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву најдиректније илуструје чињеницу да су Суд и Тужилаштво БиХ „искључиво политичке институције које за циљ имају кажњавање само једног, српског, народа“.

– Институције Републике Српске ће на простору Источног Сарајева одредити адекватно мјесто за обиљежавање свих злочина који су на простору Сарајева почињени над Србима, али не планирамо одустати ни од захтјева да се мјеста страдања српског народа достојно обиљеже и у федералном Сарајеву. Од тога нећемо одустати, а нека то уједно буде и прилика онима који стално говоре о помирењу, да покажу да то и стварно желе – закључио је Додик.

У Сарајеву су 2. и 3. маја 1992. године убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 заробљено.

У Добровољачкој улици, 3. маја, припадници Зелених беретки, Патриотске лиге, МУП-а и Територијалне одбране БиХ напали су колону ЈНА која се мирно, према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН, повлачила из Сарајева.

Архива