Цвијановићева уручила кључеве станова породицама погинулих

20.05.2016 Актуелно

Осим Цвијановићеве, рјешења и кључеве уручили су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, те представници града Бањалука.

„Смо заједно смо на истом задатаку, а тај задатак се зове Република Српска. Вјерујем да то сви препознајемо овдје“, рекла је Цвијановићева обраћајући се присутнима.

Цвијановићева је пожељела корисницима станова да у здрављу користе ове просторије.

„Додјелом ових стамбених јединица заокружујемо једну велику акцију и активност да покажемо и солидарност, али и бригу система за вас који сте препознати као носиоци највећих вриједности с обзиром да смо градили Републику Српску и да су највеће жртве и највећа давања управо дошла из борачких категорија“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да Влада Републике то цијени и да је то покушала да покаже на различите начине укључујући и Програм стамбеног збрињавања борачких категорија за који се издваја 140 до 150 милиона КМ.

„То показује опредијељеност чак и за она тешка времена када је било врло логично да кажете да то нису ствари које можете да рјешавати у вријеме кризе. Влада није посустала, већ је наставила са овим програмом и заокружили смо га и у будућем периоду направићемо још неколико корака да би смо то пружили и онима који нису успјели из формалних или неких других разлога да заврше ту процедуру на вријеме“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да су за све тешка времена, изражавајући захвалност борачким категоријама на стрпљењу и на терету који су подносили и који подносе.

„Желим да препознате да смо се трудили ових година да извршавамо своје обавезе упркос тешким изазовима времену кризе и свега онога што нас је пратило од политичких притисака, економских и финансијских и чињенице да је Република Српска мала и да нема све оне инструменте и механизме које имају неке велике државе. Понашамо се на начин који је одговоран и успјели смо и за борачке категорије и прошле године и у претходним годинама да измиримо обавезе“, напоменула је Цвијановићева.

Она је рекла да то нису довољна издвајања, али да Влада у буџету планира преко 240 милиона КМ за те потребе, те да та чињеница довољно говори сама за себе.

Цвијановићева је подсјетила да Влада Републике Српске за оба борачка додатка издваја више од 50 милиона КМ, а више од 160 милиона КМ за инвалиднине.

Она је рекла да се у периоду до 2008. године до данас више од 5.600 корисника квалификовало на овај начин, истичући да постоји одређен број људи који тада нису успјели да се пријаве на програм, али да је Влада кроз нову Уредбу омогућила да се то деси и да ће бити класификоване одређене категорије како би и ти проблеми били ријешени на убрзан начин.

„Пројекти ове врсте некада не би ни дошли на ред да се реализују да није било велике опредијељености Владе да се тај Програм заврши, јер је он врло важан и да на тај начин стамбено збринемо породице погинулих и ратне војне инвалиде“, напоменула је Цвијановићева.

Она је рекла да Влада то чини и кроз сва друга давања редовно како би обезбиједила њихов бољи статус Акционим програмом запошљавања за шта је ове године издвојено 16 милиона КМ, а прошле године 10,5 милиона КМ.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике српске Миленко Савановић рекао је да је Влада чинила и чини све што може и показује максималну одговорност и озбиљност према породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима, чинећи све да ријеши основна питања – стамбено збрињавање и запошљавање.

Он је навео да је, када је ријеч о Бањалуци, збринуто 936 корисника из категорија породица погинулих и ратних војних инвалида, од чега 463 путем изградње станова, а остале путем бесповратних новчаних средстава, што је укупно износило око 21 милион КМ.

„Кад се томе дода да смо у Бањалуци кроз социјално збрињавање радника који су остали без посла у процесу стечаја, ликвидације или приватизације у 31 предузећу уложили 22 милиона КМ и збринули 7.309 радника, затим да смо кроз програм акционог запошљавања преко Завода за запошљавање уложили око 10,5 милиона КМ, збирно гледано Влада је од 2006. године уложила у овај град око 56 милиона КМ“, навео је Савановић.

Он је додао да то није довољно и да треба још улагати и да се чине напори који превазилазе и „оквире реалности“, како би се у приоритет ставиле категорије из реда породица погинулих бораца и ратних војних инвалида како би се показао сензибилитет и одговорност према тим категоријама.

Савановић је рекао да је у цијелој Републици Српској стамбено збринуто до сада 7.980 корисника из тих категорија, гдје је додјељено 3.211 станова , а преко четири хиљаде лица из ових категорија је добило бесповратну новчану помоћ.

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту бањалучке Градске управе Горан Шљивар рекао је да је за изградњу 142 стамбене јединице у двије зграде уложено око 6,4 милиона КМ, од чега су 5,3 милиона КМ средства Владе Српске, а 1,1 милиона КМ је обезбиједио град, те да у ту цијену није урачунато градско грађевинско земљиште.

Он је додао да је на подручју града за потребе стамбеног рјешавања породица погинулих бораца и РВИ изграђено 477 стамбених јединица.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике српске Недељко Митровић навео је да ова Влада улаже максималне напоре на рјешавању социјалне и материјалне проблематике ових категорија становништва, додајући да сада предстоји и рјешавање питања запошљавања дјеце погинулих бораца.

Свечаном уручењу кључева присуствовао је и бивши министар рада и борачко-инвалидске заштите, а садашњи министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић.

Архива