Цвијановићева са Новалићем и Звиздићем о механизму координације

03.05.2016 Актуелно

Механизам координације биће још усаглашаван, закључили су у Бањалуци премијери Српске Жељка Цвијановић, Федерације Фадил Новалић и предсједаваајући Савјета министара Денис Звиздић.

Након састанка који је трајао четири часа, Цвијановић, Новалић и Звиздић изјавили су да су близу усаглашавања ставова о начину одлучивања, којим ће бити дефинисана интерна координација свих нивоа власти.

Суштински концепт механизма координације треба да све нивое власти у БиХ држи на окупу, да уважава уставне надлежности ентитета и да понуди начине како усагласити ставове по свим питањима како би се испуниле европске обавезе БиХ.

Предсједница Владе РС је рекла да су два ентитетска премијера и предсједавајући Савјета министара БиХ дошли до формулација и сада њихови стручни тимови треба да искристалишу заједничке позиције БиХ у преговорима са ЕУ по различитим поглављима.

У фокусу разговора била је и званична посјета мисије ММФ-а. Долазак се очекује 10. или 18. маја. У БиХ, ММФ ће боравити двије седмице и обићи ће све нивое власти. Премијерка Цвијановић истиче да радна верзија писма намјере већ постоји, али да ће она бити дорађена током посјете представника ове међународне организације.

Она је поновила да је ММФ-у дража ликвидација Банке Српске од реорганизације, коју је Влада у два наврата предлагала јер би тако сви били заштићени. Истакла је да је Влада усвојила сугестије ММФ-а које се односе на вршење одређених дјелатности као што је платни промет и пласирање одређених кредита.

„Уважили смо њихов став да такве ствари више не постоје као дјелатност у организацији и не би требао да буде проблем. Више то није ствар ни на ММФ-у ни на Влади, већ коначна одлука о судбини ове банке стоји на Агенцији за банкарство“, истакла је Цвијановић.

Она је рекла да је након завршетка мисије ММФ-а у БиХ у наредних мјесец дана могуће одржати заједничку сједницу Владе Српске и Владе ФБиХ на којој ће бити ријечи о усаглашавању ентитетских прописа и реализацији неких заједничких пројеката између два ентитета.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да не постоји ниједно слово нити дио текста механизма координације из којег су искључени представници БиХ, Републике Српске, ФБиХ и кантона.

Предсједник Владе ФБиХ Фадил Новалић рекао је да је на састанку било ријечи о припремама заједничке сједнице Владе Републике Српске и Владе ФБиХ и хармонизацији прописа кроз два до три кључна закона и техничком резултату мисије са ММФ-ом.

„Позитивно је да наставимо радити у овом смјеру и да сваки пут када се састанемо приближимо се према рјешењу и тако треба да наставимо“, истакао је Новалић.

Разговарано је и о Клириншком дугу и доношењу Правилника о цијени лијекова у БиХ, који би се пред бх. парламентарцима требао наћи крајем маја.

Без обзира на често различите ставове, из Бањалуке је поручено да су овакви састанци корисни јер резлтирају коцензусом који БиХ води напријед. Како би се се постигло коначно усаглашавање ставаова око механизма координације најављено је одржавање још два заједничка састанака премијера ентитеа и пресједавајућег Савјета министара БиХ.

Најављена је и одржавање заједничке сједнице ентитетских влада на којој ће бити ријечи о усаклашавању законских прописа.

Датум одржавања сједнице, биће познат након посјете Мисије ММФ у БиХ, који се очекује половином маја. Цвијановић и Звиздић са састанка су поручили да је важно да се формира и Комисија за истину о Сарајеву, која води ка процесима помирења и која је неопходна за напредак БиХ.

Архива