Цвијановићева разговарала са представницима Универзитета „Џонс Хопкинс“ (ВИДЕО)

27.05.2016 Актуелно

Предсједница Цвијановић овом приликом захвалила се др Бојовићу који је био један од иницијатора сарадње америчких пластичних хирурга и хирурга из Републике Српске, а која је дефинисана Споразумом о сарадњи између Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Одјељења пластичне и реконструктивне хирургије Медицинског факултета Универзитета „Џонс Хопкинс“ из Мериленда.

Амерички хирурзи, у сарадњи са домаћим стручњацима у Клиници за пластично-реконструктивну хирургију Универзитетског клиничког центра Републике Српске, обавиће неколико сложених оперативних захвата.

На састанку је истакнуто да је ово само почетак сарадње с Универзитетом „Џонс Хопкинс“, с циљем да Универзитетско клинички центар Републике Српске, у блиској будућности, постане регионални центар пластичне и реконструктивне хирургије.

Др Бранко Бојовић, представник Универзитета „Џонс Хопкинс“ и шеф Одјељења пластичне и реконструктивне хирургије у Општој болници Масачусетс, учествовао је у тиму љекара који су обавили једну од најкомплекснијих трансплантација лица у свијету приликом које је постигнут најбољи естетски резултат.

Др Бојовић је овом приликом рекао да је планиран долазак још једног тима стручњака Универзитета „Џонс Хопкинс“, који ће у Универзитетско клиничком центру Републике Српске обавити неколико захвата из области реконструкције дојке.

​Предсједница Владе је појаснила да Споразум, између осталог, омогућава и одлазак љекара из Републике Српске на едукацију у Америку у области пластичне и рекоструктивне хирургије, те нагласила да је ово изузетан пројекат за здравство Републике Српске, јер ће на овај начин домаћи кадрови пратити свјетске токове у области медицине.

Сарадња Републике Српске и Универзитета „Џонс Хопкинс“ из САД почела је прошле године потписивањем Споразума о сарадњи између Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Одјељења пластичне и реконструктивне хирургије Медицинског факултета Универзитета „Џонс Хопкинс“.

У оквиру споразума у наредном периоду и љекари из области пластичне и реконструктивне хирургије моћи ће да одлазе на усавршавање у САД, али и да љекари из САД дођу и прате оперативне захвате у Српској.

Архива