Цвијановић: Вријеме је да се дође до истине о страдању Срба у Сарајеву

03.05.2016 Актуелно

„На који начин се долази до истине и које су то форме, преко којих тијела и на који начин, остаје питање. Сигурна сам да је истина у овој земљи пријеко потребна да би се могла градити будућност, као и да би се могле сагледати одређене ствари из прошлости“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци говорећи о формирању комисије за утврђивање истине о страдању Срба у Сарајеву.

Она је нагласила да је дошло вријеме да се сагледа шта се дешавало у Сарајеву, као и у сваком другом мјесту.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић сматра да је вријеме за истину која води ка процесу помирења и која је неопходна за подручје БиХ и западног Балкана.

„Не видим никакавог разлога да се не улази у такве процесе који сигурно могу унаприједити међусобну сарадњу и повећати ниво повјерења и сарадње свих нивоа власти и свих грађана и народа у БиХ“, истакао је Звиздић.

Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске упутила је Иницијативу за формирање нове комисије за испитивање истине о страдању Срба у Сарајеву у периоду од 1992. до 1995. године на адресу члана Предсједништва БиХ из Републиее Српске Младена Иванића, министара БиХ Мирка Шаровића, Драгана Мектића и Игора Црнатка и чланова Заједничке комисије за људска права Парламента БиХ.

Исти приједлог стигао је и руководиоцу Тима за координацију за истраживање ратних злочина и тражење несталих, те Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Републике Српске.

У Бањалуци је данас одржан састанак предсједника Владе Републике Српске Жељке Цвијановић са предсједником Владе Федерације БиХ Фадилом Новалићем и предсједавајућим Савјета министара Денисом Звиздићем. Састанку су присуствовали и замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди и министар финансија Српске Зоран Тегелтија.

Архива