Циљ Српске – Европска Унија

12.05.2016 Актуелно

Додик је поручио да Република Српска природно припада Европи и да жели да се нађе у ЕУ, те да не блокира европски пут.
„Основни циљ Републике Српске јесте ЕУ. На том путу ми желимо да, користећи наша овлаштења и права, будемо видљиви и у оном дијелу у којем смо одговорни да будемо партнери“, рекао је Додик на пријему, који је у Бањалуци поводом Дана Европе организовао шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк.
Предсједник Српске је напоменуо да „постоји проблем када морамо да се суочимо са уставним промјенама“, али да му је драго што је Вигенмарк рекао да не треба много да се мијења.
Додик је рекао да је захвалан ЕУ не само за пројекте које је реализовала у Српској, већ и на томе што је помагала Републику Српску да оствари напредак.
„Сигурно да није било ангажмана ЕУ, господина Вигемарка лично и његових људи, Република Српска не бих изгледала овако сређена и боља“, рекао је Додик и додао да су са доласком Вигемарка европска питања и процеси убрзани, изражавајући му захвалност на томе.
Додик је навео да је Република Српска, уважавајући оквире у којима се налази, раније имала активне одговоре на питања која су сада проблем у БиХ или треба да буду ријешена.
Он је изразио жаљење што прије двије до пет година нису ријешена питања механизма координације и „Сејдић-Финци“, која су тада била услов за кандидатски статус.
„И данас смо заробљени тим питањима, а добили смо још нека нова која морамо да рјешавамо, јер је природно да то урадимо у овом времену“, рекао је предсједник Српске.
Додик каже да зна да је Реформска агенда представља правац кретања, истичући да је сигуран да је Вигемарк увјерен да власти Српске раде на томе предано и да су посвећене Реформској агенди.
Према његовим ријечима, застоји увијек постоје када нека питања треба рјешавати заједно са свима у БиХ.
„Желим добро Европи, али ми смо помало у страху од тога куда се креће Европа. Многи и не разумију шта је то Европа, али када чујемо процесе и видимо нове границе у Европи онда постоји бојазан да процес може да буде деструктиван. Ипак, вјерујемо у конструктиван процес који зависи од лидера ЕУ“, рекао је Додик.
Додик каже да у том погледу вјерује у стабилизацију мира и напретка, јер „Европа само на тај начин може да живи и опстане, а и ми заједно са њом“.
Он је рекао да ЕУ даје прилику Републици Српској да води дијалог са њом и учи је да мора да разговара како би неки проблем био ријешен.
Додик је навео да је поносан на то што су Бањалука и Република Српска недавно омогућиле достојанствено и мирно отварање обновљене Ферхат-пашине џамије, али да је на том догађају једино била непотребна реторика турског премијера у оставци Ахмета Даутоглуа.
Пријему, који је поводом Дана Европе организовао Вигемарк, присуствовали су предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић, министар правде Антон Касиповић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, предсједавајући Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић, градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.
Скупу су присуствовале и многе угледне личности из привредног, јавног и културног живота Српске.

Архива