Српска 14. маја треба да покаже пуни демократски капацитет

05.05.2016 Актуелно

Додик сматра да нема ништа проблематично што опозиција исти дан организује протест.

„Сматрамо да протест опозиције није био потребан, али је сигурно разлог за организовање нашег митинга. Не организујемо контрапротест, него желимо да подржимо Републику Српску“, рекао је новинарима Додик и напоменуо да ће са лидером ДНС-а Марком Павићем данас разговарати о заједничком организовање митинга „Срцем за Српску. Стоп издаји!“.

Према његовим ријечима, СНСД на миран начин жели да покаже да постоје људи који не прихватају понашање групе људи из СДС-а у институцијама БиХ.

„СДС није издајнички, али група људи која управља овом партијом и институцијама БиХ својим поступцима умањује снагу Српске и јача органе БиХ, што је кључни разлог да се може тврдити да не раде у националном интересу и да се њихово понашање може квалификовати као издаја националних и државних интереса Републике Српске“, каже Додик.

Он сматра да организовање протеста опозиције није њихова идеја, него да је све дио давно разрађеног сценарија.

„Много су се мучили да ли хоће или неће протесте и прије него што смо ми рекли да ћемо организовати митинг. Они заказују и отказују свој протест и наш митинг“, навео је Додик.

Он вјерује да ће митинг владајуће већине бити масован и позива све грађане који су за Републику Српску и против издаје у институцијама БиХ да га подрже.

„Нећемо се сада предати, након 20 година борбе за Српску, пред шаком људи који због личних промоција и обавеза које су раније преузели и због функција у Сарајеву умањују снагу и институционални капацитет Српске“, рекао је Додик.

Он је као примјер умањења капацитета Српске навео механизам координације који је на нивоу БиХ лако прихваћен.

„Сада видимо да то није било у интересу Српске, што говори да је све рађено мимо нас. Ако са руском страном договоримо реализацију одређених обавеза, односно плаћање дугова у новцу, а онда неко то заустави, питам се шта је то, ако није издаја“, категоричан је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је СДС дио власти на нивоу БиХ већ двије године и да су одлуке које доносе веома битне за економску позицију.

„Тражили смо умањење ПДВ-а за основне животне намирнице, па није подржано, као и много ствари да би била олакшана социјална ситуација у Српској“, појаснио је Додик.

Он је подсјетио да је СДС био власт и у Српској када су плате биле дупло ниже него данас.

„Плате су данас дупло више, као и буџет, него када су они били на власти. Бруто домаћи производ је виши, а ми смо саградили ауто-пут Бањалука-Градишка, Термоелектрану ‘Станари’, саобраћајну инфраструктуру на превоју Чемерно, болнице, школе, путеве…“, рекао је Додик.

Додик је навео да је борачки додатак увела садашња власт у Републици Српској, те да ће он бити исплаћиван и даље.

„Постоји наше незадовољство чињеницом што борачка структура није успјела да изврши сертификацију учешћа у рату да би стварни борци добили што заслужују, него је све сведено на масован број људи, који је виши него број учесника у рату“, додао је Додик.

Он је напоменио да су у Српској редовне плате, које су више него у Србији и Федерацији БиХ, као и исплата пензија.

„Нама не треба дестабилизација ситуације, јер само тако могу бити промијењене економске прилике. Припремили смо се добро за наш митинг и сносим личну одговорност за сваког ко дође на наш митинг“, закључио је Додик.

Архива