Ускоро рјешење за исплату годишњег борачког додатка

20.04.2016 Актуелно

Цвијановићева је вечерас за Радио-телевизију Републике Српске рекла да се знало каквих ће потешкоћа бити на почетку функционисања трезорског система исплате пензија, да ће бити краткорочних поремећаја и да сваког мјесеца за пензије мора бити издвојено 83 милиона КМ.

Према њеним ријечима, друга ствар која је изазвала оптерећење у извршењу буџетских обавеза јесте то што су ради увођења пензија у трезорски систем морале бити затворене краткорочне обавезе Фонда ПИО, које су износиле 70 милиона КМ.

„Управо тих 70 милиона КМ обавеза одразило се на неизвршење других обавеза, а које се, између осталог, одражавају и на кашњење у исплати годишњег борачког додатка“, појаснила је Цвијановићева и изразила жаљење што је дошло до кашњења у исплати борачког додатка.

Она је нагласила да је трезорским системом створена сигурност за најстарију популацију, стабилном и редовном исплатом пензија.

Цвијановићева је појаснила да је у оквиру буџетског система омогућено да исплата пензија буде окончана за 10 дана, и то да за седам дана буду исплаћене у Српској, а још три дана за исплате корисницима у иностранству.

Она је подсјетила и да је за борачке категорије у Републици Српској у прошлој години исплаћен 241 милион КМ, од чега за личне и породичне инвалиднине више од 160 милиона КМ.

Архива