Средства од клириншког дуга припадају грађанима Српске

20.04.2016 Актуелно

Цвијановићева је истакла да је то новац који припада Буџету Српске, а то значи грађанима Републике, додајући да нико нема право, а поготово не неко ко долази из Републике Српске, да даје тако неозбиљне изјаве и каже да ће нешто спријечити.

„То би био злочин према својим грађаним. Руска Федерација направила је искорак, и за разлику од свих земаља, гдје се тај дуг извршавао у различитој роби, одлучила да подржи буџет директно у новцу, дакле БиХ, и врло јасно навела да то није став који ће одређивати Савјет министара БиХ“, рекла је Цвијановићева вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.

Премијер Српске подсјетила је да су представници Руске Федерације навели да се износи одређују према рјешењу који користе међународне финансијске организације – једна трећина Републици Српској, а двије Федерацији БиХ, као и да за то траже сагласност ентитета.

Цвијановићева је поновила да Руска Федерација уопште није тражили сагласност Савјета министара БиХ за то.

„Тужна је чињеница да имате људе из Републике Српске који сматрају да су важнији од институција и грађана Српске и који мисле да могу да млате са нашим пријатељима у свијету како год желе, што је апсолутно недопустиво. То је велика брука и срамота и управо зато је Влада Српске донијела закључке да бисмо се оградили од таквих појединаца“, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да Влада Српске веома цијени што је Руска Федерација донијела овакву одлуку и што је у тешким временима кроз која пролази одлучила да ентитетима и грађанима БиХ помогне на овакав начин.

„Очекујем да то питање буде ријешено, јер би било погрешно да не буде учињено адекватно, будући да је то новац који припада грађанима. То је еквивалент управо за испуњење обавеза које је имао Фонд ПИО од око 70 милиона КМ и не бисмо имали проблем да располажемо тим новцем“, каже Цвијановићева.

Влада Републике Српске прихватила је раније приједлог Руске Федерације да се клириншки дуг од 125,2 милиона долара, који Русија има према БиХ, подијели у омјеру 33 одсто Српској и 67 одсто Федерацији БиХ, те да се аликвотни дио уплати директно у буџете ентитета.

Архива