СНСД сматра да Мектић не треба да буде министар безбједности БиХ

12.04.2016 Актуелно

„Његово понашање, па и та стручно-професионална вокација уклапају се у миље СДС-а и њима то никако не смета“, рекла је Марковићева Срни.

Она је нагласила да је веома лоше да један такав човјек представља Србе у Савјету министара БиХ.

„Ми из СНСД-а можемо рећи да је трагично и ружно што се такав човјек представља као министар испред Републике Српске. То говори о њему и СДС-у, те потезима које они повлаче у Сарајеву“, каже Марковићева.

Према њеним ријечима, Мектићева реакција на објављивање података о његовом образовању „један је од низа његових хистеричних потеза и израз његовог револта на истину коју су на основу докумената до којих су дошли објавили Срна и РТРС“.

„Оно што смо синоћ видјели у медијима уклапа се у понашање Мектића које је прилично непримјерено, примитивно и вулгарно када је ријеч о човјеку који се налази на позицији министра“, нагласила је Марковићева.

Она је упозорила да је нарочито за осуду његов поступак према главном и одговорном уреднику Срне Милици Џепини, који је, како је истакла, био вулгаран и агресиван, те нимало у складу са позицијом на којој је Мектић.

Марковићева сматра да би након свега требало размишљати о захтјеву за Мектићеву смјену, али не вјерује да ће до ње доћи.

Према њеним ријечима, послије искуства са Мектићем требало би да постане пракса да се приликом провјера кандидата за министре у Савјету министара БиХ потенцира провјера њихових професионалних увјерења и кредибилитета.

„Евидентно је да су људи склони свему и да не презају да се са упитним дипломама или боље речено фалсификованим, кандидују на такве позиције“, рекла је Марковићева.

Из Секретаријата Правног факултета Свеучилишта у Загребу у писаној форми Срни је потврђено да је „Драган Мектић, рођен 24. децембра 1956, дипломирао 19. децембра 1979. на Вишој управној школи у Загребу и стекао назив управни правник“.

На званичном сајту Савјета министара БиХ објављена је Мектићева ауторизована биографија у којој се наводи да је он стекао образовање на Правном факултету Свеучилишта у Загребу – Студиј за унутрашње послове, звање дипломирани криминалиста, те Вишој управној школи у Загребу и Средњој машинској школи у Бањалуци.

„Правни факултет Свеучилишта у Загребу не изводи нити је изводио студиј за унутрашње послове, звање дипломирани криминалист“, наводи се у одговору из Секретаријата Правног факултета Свеучилишта у Загребу.

Недуго након што је вијест објављена, Мектић је позвао Џепину, тврдећи да је „Срна измислила вијест“, те вријеђао је и пријетио.

Између осталог, Мектић је више пута поновио: „Када ми дођемо, вас неће бити“.

Архива